Quantcast
ΗΠΑ: Επιβολή πρόσθετων προληπτικών δασμών στην εισαγόμενη ξυλεία από τον Καναδά - enikonomia.gr
share

ΗΠΑ: Επιβολή πρόσθετων προληπτικών δασμών στην εισαγόμενη ξυλεία από τον Καναδά

δημοσιεύτηκε:

Κλιμακώνοντας την εμπορική αντιπαράθεση με τον Καναδά πριν από την έναρξη των συνομιλιών για την επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου για τη Βόρεια Αμερική (NAFTA) το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου επέβαλε προληπτικούς δασμούς στην εισαγόμενη μαλακή ξυλεία από τον Καναδά.

Το ποσοστό των νέων δασμών ανέρχεται στο 7,72%, ενώ σε συνδυασμό με τους δασμούς που είχαν επιβληθεί από τις ΗΠΑ τον Απρίλιο, το ποσοστό αυξάνεται από 17,41% έως 30,88%.

Η ανακοίνωση της επιβολής των δασμών προκάλεσε τη σκληρή αντίδραση της κυβέρνησης του Καναδά, που χαρακτήρισε άδικη και τιμωρητική την επιβολή των νέων δασμών. “Θα υπερασπιστούμε δυναμικά τη βιομηχανία της μαλακής ξυλείας του Καναδά, ακόμη και με νομικά μέτρα”, ανέφερε χαρακτηριστικά η κυβέρνηση.

Η εμπορική διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και του Καναδά για την εισαγόμενη ξυλεία στην αμερικανική αγορά, είναι η πέμπτη, σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 40 ετών.

Οι Αμερικανοί παραγωγοί ζήτησαν από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ να διερευνήσει τη χορήγηση παράνομων επιχορηγήσεων στους Καναδούς ανταγωνιστές τους, ενώ αρκετοί από αυτούς προμηθεύονται την ξυλεία τους από δασικές περιοχές που ανήκουν στην κυβέρνηση,

Από την άλλη μεριά, οι Αμερικανοί παραγωγοί κόβουν την ξυλεία τους από δάση σε ιδιωτικές εκτάσεις, με αυξημένο κόστος παραγωγής.

Ωστόσο, ο Καναδάς αρνείται ότι επιδοτεί παραγωγούς, ενώ στις αρχές του μήνα ανακοίνωσε ότι θα δώσει οικονομική βοήθεια 654 εκατομμυρίων δολαρίων στη βιομηχανία ξυλείας του.

Νωρίτερα χθες, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα εξαιρέσει από την έρευνά του ορισμένες περιοχές του Καναδά (Nέα Γη και Λαμπραντόρ, Νέα Σκωτία, Νήσο του Πρίγκιπα Εδουάρδου). Ωστόσο, μέχρι την επίσημη απόφαση, η είσπραξη των δασμών θα γίνεται και για την ξυλεία που εξάγεται στις ΗΠΑ από τις παραπάνω περιοχές, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.

Η διεξαγωγή της έρευνας του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου επηρεάζει τις καναδικές εξαγωγές κατασκευαστικών υλικών στην αμερικανική αγορά, οικονομικού ύψους 5,66 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς οι ΗΠΑ φαίνεται ότι σκληραίνουν τη στάση τους σε ζητήματα σχετικά με το διμερές πλαίσιο των σχέσεών τους με τον Καναδά.

Τόσο ο Καναδάς όσο και το Μεξικό προετοιμάζονται για την έναρξη των συνομιλιών επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας NAFTA με τις ΗΠΑ. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται ότι θ’ αρχίσουν στις 16 Αυγούστου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει με το ενδεχόμενο κατάργησης του συνολικού πλαισίου της συμφωνίας, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί μία δίκαιη για τα αμερικανικά συμφέροντα λύση. Την κατάργηση της αναφερόμενης συμφωνίας είχε υποστηρίξει ο ίδιος, στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα το 2016, προκαλώντας την αντίδραση του Μεξικού.

Τόσο ο Καναδάς όσο και το Μεξικό έχουν αρχίσει την επεξεργασία εναλλακτικών σχεδίων για τη συνέχιση των εξαγωγών τους, στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν και το εμπορικό πλαίσιο της NAFTA τεθεί πλέον εκτός λειτουργίας, αναφέρει το ΑΠΕ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.