Πράετ: «Δεν υπάρχει Plan Β»

«Δεν υπάρχει σχέδιο Β» ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ κ. Πίτερ Πράετ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Knack τονίζοντας πως η τρέχουσα νομισματική πολιτική θα συνεχιστεί μέχρι τον Μάρτιο του 2017.

Παράλληλα ο κ. Πράετ επισημαίνει πως είναι μικρά τα θετικά αποτελέσματα καθώς η οικονομική ανάπτυξη περιορίζεται σε μόλις 1,5%, η ανεργία ανέρχεται σε 10% ενώ η ανεργία των νέων ξεπερνά το 20%. Αν η ΕΚΤ δεν είχε λάβει τα μέτρα της θα ήμασταν σε ύφεση αναφέρει το κορυφαίο στέλεχος της ΕΚΤ.

«Είναι σαφές ότι η τρέχουσα πολιτική της ΕΚΤ θα συνεχιστεί μέχρι το Μάρτιο του 2017 και αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα τυπώσει περισσότερα από 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώγια να ενισχύσει την οικονομία».

«Η ΕΚΤ θα συνεχίσει την πολιτική της για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται. Τι πρέπει να αλλάξει πριν προσαρμοστεί η πολιτική; Απλό. Ο πληθωρισμός πρέπει να κινηθεί με βιώσιμο τρόπο προς 2%».

Τώρα για το αν είναι σωστό αυτό ο κ. Πράετ τόνισε πως «Ο χρόνος θα δείξει», αλλά επισημαίνει επίσης ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα:

«Η ΕΚΤ έχει κάνει ό, τι έπρεπε να κάνει. Πρέπει και οι πολιτικοί να κάνουν τη δουλειά τους. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες, όπως η μείωση του δημόσιου χρέους ενώ παράλληλα θα πρέπει να δημιουργηθεί μια πιο ευέλικτη αγορά εργασίας. Αυτό θα συμβάλει σε μια υγιή οικονομία» ανέφερε ο κ. Πράετ.

Αναφορικά με τις ενστάσεις της Γερμανίας σε ό,τι αφορά την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, ο ίδιος διαπίστωσε ότι «ο κίνδυνος της φούσκας συνιστά μια δικαιολογημένη ανησυχία», σημειώνοντας ωστόσο πως εάν η ΕΚΤ δεν ακολουθούσε την τρέχουσα πολιτική, οι «ανησυχίες θα ήταν ακόμη πιο σοβαρές» και η οικονομία θα εξακολουθούσε να βρίσκεται στην προηγούμενη, «δυσμενή κατάσταση».

 

Exit mobile version