Αυστρία: Αύξηση εξαγωγών και εισαγωγών στο α’ εξάμηνο

Αύξηση τόσο στις εξαγωγές όσο και στις εισαγωγές παρουσιάζεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 στην Αυστρία, με τις εξαγωγές να έχουν ανέλθει σε 65,5 δισεκατομμύρια ευρώ και να έχουν αυξηθεί κατά 1,2% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, ενώ οι εισαγωγές ανήλθαν σε 66,6 δισεκατομμύρια ευρώ (αύξηση κατά 1,6%), όπως αναφέρουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Αυστριακή Στατιστική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι αυστριακές εξαγωγές προς τη Ρωσία σημείωσαν μείωση κατά 14%, εξαιτίας αφενός των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Μόσχας και αφετέρου της ασθενούς ρωσικής οικονομικής ανάπτυξης μέσα στους προηγούμενους μήνες .

Αύξηση κατά 2,7%, σε συνολικά 47,4 δισεκατομμύρια ευρώ, παρουσίασαν μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2016 οι εισαγωγές της Αυστρίας από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αύξηση κατά 1,9% σημείωσαν οι εξαγωγές της στις χώρες αυτές, έχοντας ανέλθει επίσης σε 47,4 δισεκατομμύρια ευρώ, με σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Αυστρίας στην ΕΕ τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Βρετανία και την Πολωνία.

Αρνητική ήταν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 η εξέλιξη στο εξωτερικό εμπόριο της Αυστρίας με τρίτες χώρες εκτός ΕΕ, όπου οι αυστριακές εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,3% στα 19,21 δισεκατομμύρια ευρώ και οι εξαγωγές προς αυτές κατά 0,4%, στα 19,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι περισσότερες αυστριακές εξαγωγές ήταν στο διάστημα αυτό προς τις ΗΠΑ, την Ελβετία και την Κίνα, ενώ η Ρωσία, που στο παρελθόν βρισκόταν μεταξύ των δέκα σημαντικότερων εμπορικών εταίρων της Βιέννης, βρίσκεται τώρα μόλις στη 16η θέση.

Το αυστριακό εξωτερικό εμπόριο αποτελεί σημαντικό παράγοντα της αυστριακής οικονομίας, για μία χώρα 8,7 εκατομμυρίων κατοίκων, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 55% του ΑΕΠ, που είναι αρκετά υψηλότερο από τον μέσο όρο στις χώρες-μέλη της ΕΕ, όπου βρίσκεται κάτω από το 45% του ΑΕΠ.

Στην Αυστρία υπάρχουν σήμερα πάνω από 45.000 επιχειρήσεις που εξάγουν προϊόντα τους, ενώ ολοένα και περισσότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις φέρεται να αναζητούν τους πελάτες τους στο εξωτερικό και, σύμφωνα με το Οικονομικό Επιμελητήριο Αυστρίας, τα έξι από τα 10 ευρώ της αυστριακής ευημερίας προέρχονται από τις εξαγωγές προϊόντων ή υπηρεσιών.


Exit mobile version