Credit Suisse: Τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας επαρκούν έως και τον Ιούνιο

Η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει δίχως τη λήψη εξωτερικής χρηματοδοτικής βοήθεια για ακόμη ένα μήνα, δηλαδή έως και τον Ιούνιο.

Σ’ αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η Credit Suisse, με νέα της έκθεση υπό τον τίτλο «Greece: Die another day», τονίζοντας πως παρά τη δεινή κατάσταση της ελληνικής ρευστότητας, η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει για ακόμη ένα μήνα, δίχως να λάβει εξωτερική χρηματοδοτική βοήθεια.

«Η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει οικονομικά για ορισμένες εβδομάδες ακόμη. Έτσι, αναμένουμε πως η καταβολή της δόσης της 12ης Μαΐου προς το ΔΝΤ θα πραγματοποιηθεί κανονικά» εξηγεί η ελβετική επενδυτική τράπεζα.

Επομένως, συνεχίζει, η «σκληρή» προθεσμία για την Ελλάδα είναι ο Ιούλιος, όπου η Αθήνα θα κληθεί να αποπληρώσει τις δόσεις προς την ΕΚΤ.

Γι΄ αυτό το λόγο, τονίζει η Credit Suisse, το βασικό σενάριο προβλέπει την επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας – πιστωτών, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα επιτευχθεί την ύστατη στιγμή.

Για την ελβετική τράπεζα, η νέα συμφωνία δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα λιτότητας, καθώς πλέον υπάρχουν νέα «όπλα», τα οποία μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία εξόδου της Ελλάδας από την ύφεση, όπως για παράδειγμα η ποσοτική χαλάρωση και το νέο επενδυτικό σχέδιο της Ευρώπης.

«Δεν είναι ξεκάθαρο εάν ΣΥΡΙΖΑ θέλει έναν πλήρη συμβιβασμό» συμπληρώνει η Credit Suisse, τονίζοντας πως αυτή η απροθυμία «γεννά» τον κίνδυνο εμφάνισης μίας νέας πολιτικής κρίσης εντός των επόμενων εβδομάδων.

Πάντως, αναλύει η Credit Suisse, μέχρι να επιτευχθεί εντέλει συμφωνία, ο κίνδυνος της αποτυχίας θα παραμένει, με τα σενάρια της χρεοκοπίας ή των κεφαλαιακών περιορισμών να αιωρούνται πάνω από την Αθήνα.

Ωστόσο, καταλήγει η επενδυτική τράπεζα, το σενάριο του Grexit βρίσκεται εκτός των πιθανών εκβάσεων της ελληνικής κρίσης, λόγω των συνεπαγόμενων συνεπειών για την Ευρωζώνη.

Exit mobile version