Credit Suisse: “Τέλος” ο άνθρωπος που “έκαψε” την ελβετική τράπεζα – Ποιος αναλαμβάνει τα ηνία

τράπεζα

Παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας  της Σαουδικής Αραβίας του μεγαλύτερου μετόχου της Credit Suisse, ο Ammar Al Khudairy που “έκαψε” την ελβετική τράπεζα.

Όπως μεταδίδει το www.nasdaq.com που επικαλείται δημοσίευμα του Reuters, ως νέος διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας ορίστηκε ο Saeed Mohammed Al Ghamdi αφού ο Ammar Al Khudairy παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους, όπως  γνωστοποίησε με ανακοίνωση της η τράπεζα. Ενώ τα χρέη αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου αναλαμβάνει ο Talal Ahmed Al Khereiji.

Όλες οι αλλαγές στη διοίκηση της τράπεζας ισχύουν από σήμερα, 27 Απριλίου και έρχονται αφού προηγουμένως ο Al Khudairy είπε ότι η σαουδαραβική τράπεζα δεν θα αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής της στην Credit.  Aυτό είχε ως αποτέλεσμα η ελβετική τράπεζα να εξαγοραστεί από την UBS αφού οι πελάτες είχαν αρχίσει να αντλούν περισσότερα από 110 δισεκατομμύρια δολάρια   κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Γιατί κατέρρευσε η Credit Suisse

Οι παγκόσμιες ανησυχίες στον τραπεζικό τομέα σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση της τιμής της μετοχής και τις δηλώσεις του Al Khudairy, συνέβαλαν στο να χάσει η Credit Suisse το 1/5 της αξίας της και να αναγκαστεί να δεχτεί από την UBS να την εξαγοράσει έναντι 3,2 δισ. δολαρίων.

Επίσης επισημαίνεται πως η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας που απέκτησε τον περασμένο Νοέμβριο σχεδόν το 9,9% της Credit Suisse έναντι 1,46 δισ. δολαρίων, έχει χάσει από τις 27 Οκτωβρίου η ίδια πάνω από 26 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγοραία εμπορική αξία.

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα η τράπεζα είχε ζημία αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων ωστόσο είπε στις 20 Μαρτίου πως η πτώση της αξίας της επένδυσής της δεν είχε καμία επίδραση στα αναπτυξιακά της σχέδια και πως αυτό δεν θα επηρεάσει την κερδοφορία.

Ο Al Khudairy είπε πρόσφατα στο Reuters  ότι η τράπεζα δεν εξετάζει προς το παρόν να προχωρήσει σε καμία διεθνή εξαγορά αλλά θα επικεντρωθεί στις δραστηριότητές της στη Σαουδική Αραβία.

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version