Aμετάβλητα στο 2% αναμένεται να διατηρήσει η ΕΚΤ τα βασικά επιτόκιά της στη σημερινή συνεδρίαση της για τη νομισματική πολιτική.
Όπως μεταδίδει το https://sg.finance.yahoo.com/ το επιτόκιο καταθέσεων θα παραμείνει στο 2%, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 2,15% και το επιτόκιο διευκόλυνση οριακής χρηματοδότησης στο 2,40%. Σε κάθε περίπτωση το βλέμμα των επενδυτών θα στραφεί στις δηλώσεις που θα κάνει σήμερα η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ αναφορικά με τη μελλοντική νομισματική πολιτική. Για το θέμα αυτό μίλησε στο https://www.cnbc.com/ manager του portfolio της a PIMCO Konstantin Veit. Αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει σήμερα για έκτη συνεχόμενη φορά το επιτόκιο καταθέσεων σταθερά στο 2%, είπε. Και συνέχισε λέγοντας πως, η ΕΚΤ θα επισημάνει την αυξημένη αβεβαιότητα που υπάρχει σε γεωπολιτικό επίπεδο και αυτό σηματοδοτεί πως θα δώσει έναν πιο επιθετικό τόνο ως προς αυτό αντί στο να αλλάξει άμεσα την νομισματική πολιτική της.
Αξίζει να σημειωθεί πως παρόλο που οι αγορές πόνταραν παλαιότερα στο ότι η ΕΚΤ θα μείωνε τα επιτόκια της, τώρα οι επενδυτές βλέπουν πως είναι πιθανές οι αυξήσεις επιτοκίων (έως και δύο των 25 μονάδων βάσης) -0,25%- μέχρι το τέλος του 2026. Μια εξέλιξη τέτοια θα επιβαρύνει περαιτέρω το κόστος διαβίωσης για τους δανειολήπτες, καθώς εκτός από την ακρίβεια θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και τις αυξημένες δόσεις για τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια.
Η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός
Ωστόσο το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στη δημοσιοποίηση των νέων προβλέψεων της ΕΚΤ για την πορεία ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας και τον πληθωρισμό, οι οποίες εν πολλοίς θα καθορίσουν και τα επόμενα μελλοντικά βήματά της στο μέτωπο των επιτοκίων.
Πάντως, η αγορά ομολόγων συνεχίζει να κινείται τις τελευταίες ημέρες με έντονες διακυμάνσεις οι οποίες σε μεγάλο βαθμό καθορίζονται από την πορεία του πολέμου στη Μ. Ανατολή. Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου από το 3,75% που είχε φθάσει στις αρχές της εβδομάδας, μία ημέρα μετά υποχώρησε στο 3,44% για να αυξηθεί εκ νέου χθες στο 3,65%.
Μάλιστα οι αναλυτές εκτιμούν πως, τις νέες προβλέψεις για ΑΕΠ και πληθωρισμό της ΕΕ που θα ανακοινώσει σήμερα η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ μαζί με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, θα αποτελούν μία πρώτη και ενδεχομένως πρόωρη, επίσημη αποτύπωση των επιπτώσεων που θα έχει ο πόλεμος της Μέσης Ανατολής στην οικονομία.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις προηγούμενες προβλέψεις του Ιανουαρίου, η ΕΚΤ εκτιμούσε ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξάνονταν φέτος κατά 1,2% και κατά 1,4% την περίοδο 2027 -2028. Όσον αφορά στον πληθωρισμό η πρόβλεψη για φέτος -πριν την εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου- ήταν στο 1,9% και στο 1,8% για το 2027.
Οι αναλυτές προεξοφλούν ότι, ειδικά μετά τις εξελίξεις στο ενεργειακό κόστος, η ΕΚΤ και η Κριστίν Λαγκάρντ θα υπογραμμίσουν την ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση έναντι του πληθωρισμού, δημιουργώντας έτσι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων.
