Επιτόκια: Οι κινήσεις της ΕΚΤ μετά την τραπεζική “αναταραχή” – Τι λένε Λαγκάρντ και Νάγκελ

Κριστίν Λαγκάρντ

Η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ μπορεί να έχει ισχυρότερο αντίκτυπο στην οικονομία λόγω της τραπεζικής αναταραχής, είπε σήμερα η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Οι επενδυτές διερωτώνται αν η ΕΚΤ θα συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού παρά την αναταραχή που υπήρξε στον τραπεζικό τομέα λόγω της  χρεοκοπίας δύο αμερικανικών τραπεζών και της  διάσωσης της Credit Suisse που έγινε τελευταία στιγμή.

Οι κινήσεις της ΕΚΤ για την αύξηση των επιτοκίων μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές αν οι τράπεζες γίνουν πιο επιφυλακτικές στο να παίρνουν ρίσκα και αρχίσουν να ζητούν υψηλότερα επιτόκια για τα δάνεια που χορηγούν, είπε η Λαγκάρντ. Αυτό ενδέχεται να σημαίνει ότι  η ΕΚΤ θα χρειαστεί να αυξήσει λιγότερο τα επιτόκιά της.

«Αν, για παράδειγμα, οι τράπεζες αρχίσουν να εφαρμόζουν ένα υψηλότερο “περιθώριο διαμεσολάβησης” -κάτι που σημαίνει ότι για κάθε επίπεδο των βασικών επιτοκίων ζητούν μεγαλύτερη αποζημίωση για τον κίνδυνο που παίρνουν με τον δανεισμό-, τότε η μετάδοση θα είναι ισχυρότερη», είπε. Η Λαγκάρντ επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να μειώσει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης στο 2% από 8,5% τον Φεβρουάριο.

«Για να μειωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, είναι σημαντικό η νομισματική πολιτική μας να κινείται ισχυρά προς περιοριστική κατεύθυνση… Και αυτή η διαδικασία μόλις έχει αρχίσει να υλοποιείται», πρόσθεσε. Η ΕΚΤ αύξησε τα βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων κατά 350 μονάδες βάσης (3,5 ποσοστιαίες μονάδες) στο 3% από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ οι αγορές αναμένουν να φθάσει στο 3,5% φέτος.

Επικεφαλής Bundesbank: Η μάχη μας κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει

Για το θέμα των επιτοκίων μίλησε νωρίτερα ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ σε συνέντευξή του στους Financial Times. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να επιμείνει και να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό είπε.

«Η μάχη μας κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει… Έχουμε πολύ ακόμη δρόμο για να αντιμετωπιστεί, ωστόσο πλησιάζουμε στην τελική ευθεία» σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι πιέσεις στις τιμές είναι ισχυρές και έχουν ευρεία βάση σε όλη την οικονομία.

Οι δηλώσεις του έγιναν μετά την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης και τις εκκλήσεις ορισμένων επενδυτών να αναστείλει τη σύσφιξη της πολιτικής της έως ότου χαλαρώσει η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα.

Ο Νάγκελ είπε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες  ενδέχεται να γίνουν πιο επιφυλακτικές ως προς τις χορηγήσεις δανείων μετά την αναταραχή, αλλά δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες ότι μπορεί να επηρεασθούν από αυτή.

«Είναι πολύ νωρίς» να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η περιοχή οδεύει προς μία πιστωτική κρίση, είπε.

Η αναταραχή προκλήθηκε από την κατάρρευση των δύο περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ, της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, η οποία επηρέασε γρήγορα τη Credit Suisse καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για άλλες «ωρολογιακές βόμβες» στο τραπεζικό σύστημα.

 

 

Exit mobile version