Έρευνα για τα τρόφιμα: «Ακραίος» κίνδυνος για το 71% της παραγωγής έως το 2045

τρόφιμα

τρόφιμα.ΦΩΤΟ: Unsplash

Σε κατάσταση «ακραίου κινδύνου» βρίσκεται το 71% της παραγωγής τροφίμων έως το 2045, σύμφωνα με έρευνα.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη που εκπόνησε η βρετανική εταιρεία ανάλυσης κινδύνων Verisk Maplecroft, οι  καύσωνες  που ήδη αυξάνονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσαν να θέσουν τον αγροτικό τομέα σε κατάσταση «ακραίου κινδύνου» έως το 2045 σε περίπου  60 χώρες που αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα τρία τέταρτα της παραγωγής τροφίμων.

Το «θερμικό στρες», το οποίο συνδυάζει τα επίπεδα θερμοκρασίας και τη δυσκολία εργασίας σε εξωτερικούς χώρους κάτω από συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες, έχει ήδη φτάσει σε αυτό το επίπεδο «ακραίου κινδύνου» σε 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας–παγκόσμιου αγροτικού κολοσσού, σημειώνει η μελέτη

Οι μελλοντικές προβλέψεις, που βασίζονται σε ένα σενάριο υπερθέρμανσης του πλανήτη στο 2°C σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή μέχρι το 2045, δείχνουν ότι ως αυτή την ημερομηνία 64 χώρες, που αντιπροσωπεύουν σήμερα το 71% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων, θα επηρεαστούν από αυτόν τον «ακραίο κίνδυνο». Ανάμεσά τους, μεγάλοι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων η Ινδία,  η Κίνα, η Βραζιλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Με την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας και το θερμικό στρες θα δούμε την παραγωγή να επηρεάζεται σε πιο εύκρατες χώρες», όπως εξήγησε ο επικεφαλής του τομέα κλίματος και ανθεκτικότητας στη Verisk Maplecroft, Γουίλ Νίκολς μιλώντας  στο AFP.

«Υπάρχει μια πραγματικά μεγάλη ανησυχία ότι οι άνθρωποι στις αγροτικές περιοχές, οι οποίοι ευλόγως εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη γεωργία, θα είναι πολύ πιο ευάλωτοι απέναντι σε αυτούς τους καύσωνες εφεξής», δήλωσε ο Νίκολς.

Η Ινδία, που είχε το 12% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων το 2020, είναι η μοναδική μεγάλη γεωργική δύναμη ήδη στην κατηγορία «ακραίου κινδύνου», εξαρτάται επομένως υπερβολικά από ένα πλούσιο γεωργικό εργατικό δυναμικό.

Οι ακραίες κλιματικές συνθήκες θα μπορούσαν επομένως να έχουν συνέπειες στην παραγωγικότητα και να επηρεάσουν έμμεσα τις οικονομικές ισορροπίες συγκεκριμένων χωρών, πυροδοτώντας κρίσεις με πιθανές συνέπειες στην κοινωνικοπολιτική σταθερότητα.

Οι προβλέψεις

Στις προβλέψεις για το 2045, εννιά  από τις 10 χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο, βρίσκονται στην Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της Γκάνας, του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού κακάο στον κόσμο.

Μεταξύ των 20 πιο απειλούμενων χωρών είναι επίσης μεγάλοι ασιατικοί παραγωγοί ρυζιού, η Καμπότζη, η Ταϊλάνδη ή το Βιετνάμ. Στην τελευταία αυτή χώρα, πολλοί αγρότες εργάζονται ήδη τη νύχτα στους ορυζώνες για να αποφύγουν την υπερβολική ζέστη, σημειώνουν οι συγγραφείς της έκθεσης.

Σε χώρες που διατρέχουν κίνδυνο, αλλά έχουν μεγάλη έκταση, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η Κίνα, οι περιοχές επηρεάζονται με διαφορετικό τρόπο.

Επτά ευρωπαϊκές χώρες συγκαταλέγονται επίσης στις 10 χώρες που αναμένεται να σημειώσουν την μεγαλύτερη κατ΄αναλογία αύξηση κινδύνου έως το 2045.

 

 

 

Exit mobile version