Eurostat: Σημαντική αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο

Περισσότερο από το αναμενόμενο αυξήθηκε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο του 2021, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που ανακοίνωσε η Eurostat. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αυξήθηκε στο 0,9% σε ετήσια βάσηα πό -0,3% τον Δεκέμβριο του 2020. Ωστόσο οικονομολόγοι είχαν αναφέρει στο Reuters ότι θα πληθυσμός της Ευρωζώνης θα αυξάνονταν στο 0,5%.
Οι τιμές ενέργειας ήταν 4,1% χαμηλότερες σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές των νωπών τροφίμων αυξήθηκαν 1,9%.
Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων, αυξήθηκε στο 1,4% τον Ιανουάριο του 2021 από μόλις 0,3% τον Δεκέμβριο. Αυτό ενδέχεται να είναι καλό νέο για την ΕΚΤ καθώς δεν έχει επιτύχει επί χρόνια τον στόχο της για πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2% και αγοράζει κρατικά ομόλογα, ύψους εκατοντάδων δισ. ευρώ, προκειμένου να δώσει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.
Η Γερμανία και η Ολλανδία σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών τον Ιανουάριο – κατά 1,6% και 1,7% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν περισσότερο του αναμενόμενου τον Δεκέμβριο και συγκεκριμένα κατά 0,8% σε ετήσια βάση έναντι μείωσης κατά 1,1% τον Δεκέμβριο. Οι τιμές παραγωγού αποτελούν πρόδρομους δείκτες για τον δείκτη τιμών καταναλωτή καθώς οι τιμές που χρεώνουν οι βιομηχανίες μετακυλίονται κατά κανόνα στους καταναλωτές.

Exit mobile version