FAO: Σε χαμηλό 2ετίας οι παγκόσμιες τιμές στα τρόφιμα τον Μάιο – Πώς κινήθηκαν σε βασικά προϊόντα

σούπερ μάρκετ

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών υποχώρησε ο παγκόσμιος δείκτης των Ηνωμένων Εθνών στα τρόφιμα τον Μάιο, καθώς η πτώση των τιμών στα φυτικά έλαια, στα δημητριακά και στα  γαλακτοκομικά προϊόντα υπερκάλυψαν τις αυξήσεις στη ζάχαρη και στο κρέας, σύμφωνα με τον FAO.

Όπως μεταδίδει το finance.yahoo.com που επικαλείται δημοσίευμα του Reuters, ο δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) ανήλθε κατά μέσο όρο στις 124,3 μονάδες τον Μάιο έναντι του αναθεωρημένου 127,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται δε πως το ποσοστό αυτό που κατέγραψε ο δείκτης το Μάιο ήταν το χαμηλότερο που καταγράφηκε από  τον Απρίλιο του 2021.

Αυτό σημαίνει πως ο δείκτης ήταν 22% κάτω από το ιστορικό υψηλό που είχε καταγραφεί τον Μάρτιο του 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Επίσης επισημαίνεται πως ο δείκτης του FAO μειώθηκε σχεδόν κατά 5% τον Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Σε ποια προϊόντα αυξήθηκαν οι τιμές και σε ποια μειώθηκαν

Οι τιμές του ρυζιού εξακολούθησαν να αυξάνονται σε διεθνές επίπεδο τον Μάιο, εν μέρει λόγω των περιορισμένων προμηθειών σε ορισμένες χώρες εξαγωγής, όπως δήλωσε ο FAO.

Ο δείκτης τιμών του FAO που αφορά τα φυτικά έλαια υποχώρησε σχεδόν 9% από μήνα σε μήνα, ενώ οι παγκόσμιες τιμές γαλακτοκομικών υποχώρησαν πάνω από 3% . Ενώ οι τιμές της ζάχαρης έχουν αυξηθεί κατά 5,5% από τον Απρίλιο. Αυτή είναι τέταρτη συνεχόμενη μηνιαία άνοδο που καταγράφεται. Ωστόσο, η βελτίωση των καιρικών συνθηκών στη Βραζιλία και οι χαμηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου έχουν περιορίσει τις αγορές ζάχαρης, σύμφωνα με τον FAO .

Μάλιστα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ζάχαρης έκλεισαν με πτώση τον Μάιο ύστερα από το  υψηλό 12 ετίας που είχαν καταγράψει στα τέλη Απριλίου.

Τα δημητριακά

Σε μια ξεχωριστή έκθεση για την προσφορά και τη ζήτηση δημητριακών, ο FAO  εκτίμησε πως η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών θα ανέλθει φέτος σε 2,813 δισεκατομμύρια τόνους,  δηλαδή αυξημένη κατά 1% από το 2022. Αυτό αντανακλά κυρίως την αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής αραβοσίτου.

Επίσης τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών της περιόδου 2023/2024 αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,7% σε ετήσια βάση, δηλαδή να ανέλθουν  σε 873 εκατομμύρια τόνους -ρεκόρ. Αυτό αντανακλά πως τα αποθέματα καλαμποκιού, του ρυζιού και του κριθαριού είναι μεγαλύτερα από τα αναμενόμενα. Ωστόσο, τα αποθέματα σιταριού αναμένεται να μειωθούν, καθώς η παραγωγή  φαίνεται να μειώνεται και η ζήτηση αναμένεται να είναι σταθερή.

 

 

 

 

 

Exit mobile version