Η EKT αρνήθηκε να συμβάλει στην καταβολή δανείου ύψους 140 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία, όπως μεταδίδουν οι Financial Times (FT).
Με αυτόν τον τρόπο υπονομεύεται το σχέδιο της ΕΕ αναφορικά με το «δάνειο αποζημίωσης» που θα υποστηρίζεται από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, προστίθεται στο δημοσίευμα.
Συγκεκριμένα οι Financial Times επικαλούμενοι τις δηλώσεις πολλών αξιωματούχων αναφέρει πως η ΕΚΤ θεωρεί πως η πρόταση της Κομισιόν παραβιάζει τον ρόλο της κεντρικής τράπεζας και αυτό δυσκολεύει περαιτέρω τις Βρυξέλλες στο να πάρουν τεράστιο δάνειο με εγγύηση τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας που έχουν «παγώσει» στο Euroclear. Υπενθυμίζεται πως αυτός είναι ένας βελγικός όμιλος χρηματοοικονομικών υποδομών που παρέχει υπηρεσίες για διακανονισμό και ασφαλή (custody) τίτλων.
Αυτό έγκειται στο ότι ασκούνται πιέσεις στην ΕΕ να χρηματοδοτήσει την Ουκρανία για τα επόμενα 2 χρόνια, καθώς το Κίεβο έχει πρόβλημα ρευστότητας, εν μέσω ρωσικών στρατιωτικών επιθέσεων και ειρηνευτικής πρωτοβουλίας των ΗΠΑ.
Το σχέδιο
Σύμφωνα με το σχέδιο της Κομισιόν, τα κράτη -μέλη της ΕΕ θα πρέπει να παρέχουν την εγγύηση ότι θα επιμεριστούν από κοινού τον κίνδυνο αποπληρωμής του δανείου ύψους 140 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία.
Ωστόσο, αξιωματούχοι της Κομισιόν δήλωσαν πως οι χώρες δεν μπορούν να συγκεντρώσουν γρήγορα τα χρήματα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και πως αυτό θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στις αγορές.
Οι αξιωματούχοι ρώτησαν την ΕΚΤ εάν θα μπορούσε να λειτουργήσει ως δανειστής έσχατης ανάγκης για την Euroclear Bank, προκειμένου να αποφευχθεί μια κρίση ρευστότητας, όπως ανέφεραν τέσσερα αρμόδια άτομα στους FT. Αξιωματούχοι της ΕΚΤ δήλωσαν στην Κομισιόν πως αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί, όπως τόνισαν τρία άτομα που γνωρίζουν καλά το θέμα.
