Φυσικό αέριο: Καθυστερεί η κατασκευή του υπεραγωγού Power of Siberia 2

φυσικό αέριο

Καθυστέρηση στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τα δυτικά κοιτάσματα της Ρωσίας  με την Κίνα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της Μογγολίας, κάτι που δεν άρεσε καθόλου στην Μόσχα, στο μέτρο που η χώρα σχεδιάζει να στρέψει στο Πεκίνο τις ποσότητες αερίου που πουλούσε στην Ευρώπη.

Πρόκειται για τον αγωγό Power of Siberia 2, ο οποίος θα περνά από την Μογγολία. Η κατασκευή του είναι προγραμματισμένη από καιρό, αλλά οι κυρώσεις της Δύσης στην Ρωσία, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία,  προτεραιοποιήθηκε.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μογγολίας Luvsannamsrain Oyun-Erdene στους Financial Times η κατασκευή του αγωγού μήκους 3.550 χιλιομέτρων, συμπεριλαμβανομένων 950 χιλιομέτρων μέσω μογγολικού εδάφους, αναμένεται να ξεκινήσει το 2024. Ερωτηθείς εάν οι εταίροι θα τηρήσουν  χρονοδιάγραμμα, είπε ότι η Ρωσία και η Κίνα δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει σε κρίσιμες λεπτομέρειες του έργου.

«Χρειάζονται ακόμα περισσότερο χρόνο για να κάνουν πιο λεπτομερή έρευνα σχετικά με τις οικονομικές μελέτες», είπε ο Oyun-Erdene σε συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι οι παγκόσμιες τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου τα τελευταία δύο χρόνια είχαν περίπλοκες διαπραγματεύσεις. «Η κινεζική και η ρωσική πλευρά εξακολουθούν να κάνουν τους υπολογισμούς και τις εκτιμήσεις και εργάζονται για τα οικονομικά οφέλη» είπε.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκαν τουλάχιστον δύο φορές πέρυσι, αλλά ενώ η Ρωσία έχει επανειλημμένα τονίσει την ετοιμότητά της να επισπεύσει τον PS-2, το Πεκίνο είναι εμφανώς σιωπηλό.

Η Κίνα λαμβάνει ήδη φυσικό αέριο από την ανατολική Ρωσία μέσω του πρώτου αγωγού Power of Siberia, ο οποίος άρχισε να λειτουργεί το 2019. Μετέφερε περίπου 23 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου πέρυσι και αναμένεται να φτάσει σε πλήρη χωρητικότητα 38 bcm το 2025.

Exit mobile version