Γιατί ενδεχόμενη συμφωνία για τα ουκρανικά ορυκτά μπορεί να μη φέρει την ειρήνη – Ο Τραμπ «έτοιμος» να αναγνωρίσει τον έλεγχο της Ρωσίας στην Κριμαία

Ντόναλντ Τραμπ

Η υπομονή της κυβέρνησης Τραμπ για την ειρήνευση στην Ουκρανία, φαίνεται να εξαντλείται. Ενδεικτικό της κατάστασης αποτελεί δημοσίευμα του CNN που αναφέρει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν τον έλεγχο της Ρωσίας στην Κριμαίας στο πλαίσιο πρότασης για τη διευκόλυνση του τερματισμού του πολέμου. Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, η εν λόγω πρόταση θα θέσει σε εφαρμογή και την κατάπαυση του πυρός στην πρώτη γραμμή των μαχών.

Το συγκεκριμένο πλαίσιο κοινοποιήθηκε μάλιστα σε Ευρωπαίους και Ουκρανούς αξιωματούχους, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Παρίσι. Παράλληλα, στο εν λόγω ζήτημα έγινε αναφορά μέσω τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ωστόσο, υπάρχουν σημεία που πρέπει να συμπληρωθούν. Όπως σημείωσε ο αξιωματούχος, «οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να συνεργαστούν πάνω σε αυτό (σ.σ. πλαίσιο για τερματισμό του πολέμου) με την Ευρώπη και την Ουκρανία στο Λονδίνο την ερχόμενη εβδομάδα».

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει μια συνάντηση του απεσταλμένου του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, με Ρώσους αξιωματούχους ώστε η ρωσική πλευρά να συμβαδίσει με το αμερικανικό σχέδιο.

Υπενθυμίζεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο της χερσονήσου της Κριμαίας το 2014 και η Μόσχα προσάρτησε το έδαφος σε μια κίνηση που θεωρείται παράνομη από τη συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας. Η κίνηση αυτή προμήνυε την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

BBC: Η συμφωνία για τα ορυκτά μπορεί να μη φέρει ειρήνη μετά τις απειλές Τραμπ

Το BBC, σε ανάλυσή του, εκτιμά ότι η ενδεχόμενη υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ουκρανία για τα ορυκτά, δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει και ειρήνη.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε ένα «πλαίσιο» για τη συμφωνία. Σύμφωνα με αυτό, οι ΗΠΑ θα επενδύσουν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας με αντάλλαγμα ένα μερίδιο από τα μελλοντικά κέρδη της χώρας από τους φυσικούς της πόρους, τις ενεργειακές υποδομές, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Υπήρξε επίσης ένας πρώτος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Αμερικανών, Ευρωπαίων και Ουκρανών αξιωματούχων στο Παρίσι, ο οποίος χαρακτηρίστηκε «θετικός».

Όλα έβαιναν καλώς μέχρι που τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο απείλησαν να αποσυρθούν από τη μεσολάβηση για την κατάπαυση του πυρός μέχρι να υπάρξει γρήγορα πρόοδος.

Η Ουκρανία ήλπιζε ότι η αυξανόμενη αμερικάνικη δυσαρέσκεια για τη Ρωσία θα μεταφραζόταν σε περαιτέρω κυρώσεις για τη Μόσχα. Αντ’ αυτού, η απειλή ότι οι ΗΠΑ θα νίψουν τας χείρας τους σε σχέση με τις συνεχιζόμενες ειρηνευτικές προσπάθειες βολεύει περισσότερο το Κρεμλίνο παρά το Κίεβο.

Το συλλογικό βάρος της Ουκρανίας και των Ευρωπαίων συμμάχων της θα εξακολουθούσε να είναι ανεπαρκές για να αντιμετωπιστεί η ρωσική επιθετικότητα μακροπρόθεσμα, αναφέρει το BBC. Παρά τη συνέχιση της προσπάθειάς της να κατακτήσει και να καταλάβει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας, η Μόσχα ισχυρίζεται ότι εξακολουθεί να αγωνίζεται για την ειρήνη.

Η Ρωσία συνεχίζει να εξαπολύει μερικές από τις πιο θανατηφόρες πυραυλικές επιθέσεις εναντίον αμάχων τις τελευταίες ημέρες. Στο Χάρκοβο, στα βορειοανατολικά, περισσότεροι από 100 άτομα τραυματίστηκαν και ένας άνθρωπος σκοτώθηκε μετά από πλήγματα σε κατοικημένη περιοχή της πόλης.

Ωστόσο, αυτές οι επιθέσεις δεν έχουν επιφέρει την παραμικρή καταδίκη από τον Λευκό Οίκο, ο οποίος συνέχισε να χρησιμοποιεί περισσότερο το «μαστίγιο» με το Κίεβο, διακόπτοντας τη στρατιωτική βοήθεια, και το «καρότο» με τη Μόσχα, βελτιώνοντας τις σχέσεις, για να κάνει και τις δύο πλευρές να πιστέψουν την «όρεξή» του για ειρήνη.

Το Κίεβο συμφώνησε σε πλήρη κατάπαυση του πυρός μετά την παύση της στρατιωτικής βοήθειας και της ανταλλαγής πληροφοριών από τις ΗΠΑ. Η Μόσχα δεν υποχώρησε από τις συνεχιζόμενες απαιτήσεις της για περισσότερα ουκρανικά εδάφη και την ανατροπή του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ρούμπιο: Θα εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες διαμεσολάβησης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αν δεν δούμε σημάδια προόδου για συμφωνία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταματήσουν τις προσπάθειες διαμεσολάβησης για μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μέσα στις επόμενες μέρες, εκτός εάν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι μπορεί να επιτευχθεί κάποια συμφωνία, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο.

Ο Ρούμπιο, μιλώντας στο Παρίσι μετά από συνάντηση με Ευρωπαίους και Ουκρανούς ηγέτες, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για μια συμφωνία, αλλά έχει και πολλές άλλες προτεραιότητες ανά τον κόσμο και δεν έχει κανένα ενδοιασμό να την αφήσει κατά μέρος, εκτός εάν υπάρχουν ενδείξεις προόδου.

«Πρέπει να προσδιορίσουμε τις επόμενες ημέρες εάν (η ειρήνη) είναι εφικτή ή όχι» και «εάν δεν είναι δυνατή, πρέπει να προχωρήσουμε σε κάτι άλλο» διότι «οι ΗΠΑ έχουν άλλες προτεραιότητες», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Ο Ρούμπιο είπε επίσης ότι το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο θα μπορούσαν «να βοηθήσουν να προχωρήσουν τα πράγματα και να μας φέρουν πιο κοντά σε μια επίλυση» της ουκρανικής σύγκρουσης.

«Πιστεύω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία μπορούν να μας βοηθήσουν, να προχωρήσουν τα πράγματα και να μας φέρουν πιο κοντά σε μια επίλυση. Βρήκα τις ιδέες τους πολύ χρήσιμες και εποικοδομητικές», δήλωσε ο Ρούμπιο σε δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον από το αεροδρόμιο Μπουρζέ του Παρισιού.

Τραμπ σε Ρωσία και Ουκρανία: Αν δεν θέλετε λύση, φεύγουμε – Κανένας δεν με κοροϊδεύει
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε άλλο βήμα «πολύ σύντομα» εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για το τέλος του πολέμου.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι «θα σταματήσουμε να συμμετάσχουμε» στις προσπάθειες διευθέτησης του πολέμου στην Ουκρανία, εάν είτε η Ρωσία είτε η Ουκρανία καθιστούν πολύ δύσκολο το τέλος της σύγκρουσης. «Αν για οποιοδήποτε λόγο, μια εκ των δύο πλευρών κάνει τα πράγματα πολύ δύσκολα, εμείς θα πούμε απλά: “Είστε ηλίθιοι, είστε ανόητοι, είστε απαίσιοι”, και θα το κλείσουμε».

«Αλλά ελπίζω να μην χρειαστεί να το κάνουμε αυτό», τόνισε.

Ωστόσο, είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν θέλει να πει ότι αποχωρεί από τις συνομιλίες. Τόνισε ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως υπάρχει μια καλή ευκαιρία για να μπει τέλος στη σύγκρουση.

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ημερών, αλλά θέλουμε να το ρυθμίσουμε γρήγορα», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο.

Exit mobile version