ΙΕΑ: Καμπανάκι από τον Οργανισμό για την προσφορά του ντίζελ - Τι λέει για τις τιμές - enikonomia.gr

ΙΕΑ: Καμπανάκι από τον Οργανισμό για την προσφορά του ντίζελ – Τι λέει για τις τιμές

ντίζελ

Την εκτίμηση πως, η προσφορά του πετρελαίου κίνησης ντίζελ θα εξακολουθεί να είναι περιορισμένη έως το δεύτερο μισό του 2027, καθώς  οι τιμές εξακολουθούν να δέχονται ανοδικές πιέσεις εκφράζει μέσω της μηνιαίας έκθεσης του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

Οι προβλέψεις για την προσφορά  του και τις τιμές στο ντίζελ είναι δυσοίωνες, προστίθεται στη σχετική έκθεση.

Ακόμη ο ΙΕΑ αναφέρει πως, κατά το τρίτο τρίμηνο μια αντίθετη προς την εποχικότητα σύσφιξη στις αγορές ντίζελ σε συνδυασμό με τις «πολύ μεγαλύτερες μειώσεις των αποθεμάτων από τις κανονικές » τους προηγούμενους 3 μήνες, είχε «στερήσει από τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου κίνησης την αναγκαία κάλυψη αποθεμάτων ενόψει της περιόδου αιχμής της χειμερινής ζήτησης».

Η ζήτηση

Αξίζει να σημειωθεί πως, οι παγκόσμιες εξαγωγές ντίζελ μειώθηκαν κατά 700.000 βαρέλια την ημέρα τον περασμένο μήνα σε ετήσια βάση, όπως αυτό προέκυψε από τα στοιχεία του Οργασμού.

Επίσης επισημαίνεται πως σε ημερήσια βάση, χάθηκαν  1,3 εκατ. βαρέλια  από τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή, αλλά αυτό αντισταθμίστηκε  σε έναν βαθμό από την πιο υψηλή προσφορά από άλλες πηγές.

Παρόλο που οι υψηλότερες τιμές έχουν περιορίσει τη συνολική ζήτηση πετρελαίου,  η τιμή ζήτησης ντίζελ εξακολουθεί να είναι σχετικά ανελαστική  υποστηρίζει ο ΙΕΑ.

Και εξηγεί πως αυτό συμβαίνει, λόγω των μέτρων στήριξης που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις χωρών για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών στους καταναλωτές

Τα αποθέματα

«Τα μειωμένα αποθέματα, τα υψηλά περιθώρια  διύλισης και τα αυξανόμενα επίπεδα backwardation (σ.σ.: το φαινόμενο κατά το οποίο οι τιμές spot είναι υψηλότερες από εκείνες των συμβολαίων για μελλοντικές παραδόσεις) έχουν δείξει πως είναι αναγκαίο να ληφθούν επιπρόσθετες  προμήθειες», τονίζει. 

Αλλά προσθέτει πως ακόμη και εάν η παραγωγή των διυλιστηρίων αυξηθεί με ταχείς ρυθμούς, η προσφορά ντίζελ υπολείπεται της κάλυψης της ζήτησης κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2026και αυτό υποδηλώνει ότι τα χαμένα αποθέματα- εκτός των τυπικών εποχικών διακυμάνσεων- δεν μπορούν να αναπληρωθούν πριν από [το δεύτερο μισό του 2027.

Οι λιανικές τιμές

Μεταξύ άλλων ο IEA ανέφερε πως, στα μέσα Σεπτεμβρίου οι τιμές χονδρικής του ντίζελ υπερέβησαν τα 200 δολάρια το βαρέλι στη Σιγκαπούρη και έφτασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα περίπου 220 δολαρίων το βαρέλι στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε επίπεδα ρεκόρ έχουν αυξηθεί και οι τιμές λιανικής του ντίζελ στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες, τονίζεται στην σχετική έκθεση του Οργανισμού. Ωστόσο, ο Οργανισμός προειδοποίησε πως οι τιμές παράδοσης ντίζελ στις κύριες εισαγωγικές αγορές ντίζελ –στην Ευρώπη, στην Αφρική και στη Λατινική Αμερική– θα μπορούσαν να αυξηθούν ξανά τις επόμενες εβδομάδες,λόγω των εντάσεων που  υπάρχουν στην αγορά ναύλων αργού πετρελαίου.

Σημειιώνεται δε πως, σύμφωνα με τον IEA, το 2026 η συνολική ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να μειωθεί κατά μέσο όρο κατά 2,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Το ντίζελ θα ισοδυναμεί με το 25% αυτής της πτώσης της ζήτησης,  όπως υπογράμμισε ο Οργανισμός.

Η προσφορά πετρελαίου, εκτιμάται πως θα καταγράψει μέση ετήσια μείωση 5,8 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα το 2026, και θα αυξηθεί κατά 7,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2027.

Ωστόσο, ο IEA προειδοποίησε πως οι νέες επιθέσεις που σημειώθηκαν στον Κόλπο, κάνουν την ανάκαμψη”εύθραυστη”.

Οι επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία εγκυμονούν τον κίνδυνο  στο να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη της αγοράς,

όπως είπε ο IEA στην έκθεσή του.

Και οι αυξήσεις της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας τον Σεπτέμβριο ανεβάζουν την προσφορά του ΟΠΕΚ+ εκείνον τον μήνα.

 

Exit mobile version