Krugman: Σημειώσεις για την Ελλάδα…

Ένα σύντομο κείμενο στο οποίο αναφέρει τις εντυπώσεις του από την σύντομη επίσκεψη του στην Αθήνα, ανήρτησε ο νομπελίστας οικονομολόγος, Paul Krugman, στο προσωπικό του ιστολόγιο στους New York Times. Παραθέτει, μάλιστα, και γραφήματα με τα οποία επιχειρεί να αποτυπώσει το μέγεθος της προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας εντός των τελευταίων ετών.

«Εντάξει, αυτό ήταν δυνατό! Θα γράψω περισσότερα για την επίσκεψή μου (στην Ελλάδα), αλλά αυτή τη στιγμή -από τη Φρανκφούρτη όπου έχω προσγειωθεί για λίγες ώρες- θέλω να  καταγράψω τα σημαντικότερα σημεία για το μέγεθος της προσαρμογής στην οποία έχει προχωρήσει η  Ελλάδα.

Πρώτον, από φορολογικής πλευράς , η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε μια απίστευτη προσαρμογή – περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων κοντά στο 20% του δυνητικού ΑΕΠ  ή κοντά στα τρία τρισεκατομμύρια δολάρια ανά έτος, αν το προσαρμόσουμε στα δεδομένα των ΗΠΑ (δεν είναι ο συνήθης δεκαετής μας υπολογισμός) .

Δεύτερον, η Ελλάδα έχει δεχθεί περίπου 25% μείωση του ονομαστικού κόστους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα  ή περισσότερο από 30% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο- πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Μπορείτε να υπολογίσετε ότι το κόστος της προσαρμογής αυτής ήταν τόσο μεγάλο, ώστε θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα αν έβγαινε από το ευρώ το 2010. Μπορείτε, επίσης,  να υπολογίσετε ότι η Ελλάδα θα ήταν σε πολύ καλύτερη θέση αν δεν είχε ενταχθεί εξ  αρχής. Αλλά σε αυτό το σημείο, πρόκειται για χαμένα λεφτά.  Εάν η Ελλάδα μπορεί να διαπραγματευτεί μια μέση, λογική και συμβιβαστική λύση, με μια μεγαλύτερη ή μικρότερη χαλάρωση της λιτότητας είναι δύσκολο να δούμε ότι ο κίνδυνος εξόδου αξίζει τον κόπο.

Και οι πιστωτές θα εξυπηρετηθούν εξίσου από έναν τέτοιο συμβιβασμό .

Αυτό θα συμβεί λοιπόν;  Αυτό είναι το σωστό να γίνει- πράγμα το οποίο δεν λέει τίποτα».

 
 
 

 

Exit mobile version