Quantcast
Κύπρος: Αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης ζητούν οι πολίτες - enikonomia.gr
share

Κύπρος: Αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης ζητούν οι πολίτες

δημοσιεύτηκε:

Το αίτημα των Κυπρίων πολιτών για ριζικές τομές και αλλαγή πλεύσης κυβέρνησης και θεσμών, αλλά και ο τερματισμός της περιδόυ χάριτος για τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος εισήλθε στον τρίτο χρόνο της πενταετούς προεδρικής θητείας του, είναι τα βασικά συμπεράσματα δημοσκόπησης, που διενέργησε για λογαριασμό της εφημερίδας «Καθημερινή» της Κύπρου η εταιρεία «Symmetron Market Research».

Διάχυτο είναι το αίσθημα της απογοήτευσης από τον βαθμό λειτουργίας και αξιοπιστίας των πολιτικών, αλλά και των πολιτειακών θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από τη δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε 20 έως 27 Φεβρουαρίου, σε δείγμα 800 ατόμων, προκύπτει ξεκάθαρα αλλαγή θεματολογίας ως προς τα ζητήματα, που απασχολούν τον Ελληνοκύπριο πολίτη στην καθημερινότητα του και τα οποία τίθενται επί τάπητος στις διαπροσωπικές συζητήσεις. Παρατηρείται, λαμβάνοντας υπόψη και προηγούμενες δημοσκοπήσεις, πως τα θέματα της οικονομίας της χώρας, μαζί με την ανεργία και την ακρίβεια, καθώς και της διαφθοράς και της διαπλοκής στον δημόσιο βίο, είναι εκείνα που απασχολούν το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, το μεν πρώτο με ποσοστό 85% επί των ερωτηθέντων και το δεύτερο με ποσοστό 41%.

Το κυπριακό, βάσει απαντήσεων στο ερώτημα «όταν συζητάτε πολιτικά θέματα σε ποια ζητήματα περιστρέφεται κυρίως η συζήτηση;», είναι τρίτο με ποσοστό 27% σε όλες της ηλικιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων όλων των επιπέδων μόρφωσης και τους τομείς εργασίας των ερωτηθέντων, στοιχείο που έχει τη δική του πολιτική ανάγνωση.

Η δεύτερη χρονιά του προέδρου Αναστασιάδη στην προεδρία κλείνει με αρνητικό πρόσημο, καθώς οι πολίτες κρίνουν ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν είναι ικανή να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση (59%). Αρνητική γνώμη με ποσοστό 51% συγκεντρώνει ο πρόεδρος Αναστασιάδης με αυξητικές τάσεις, ενώ αρνητικό είναι και το πρόσημο για τον γενικότερο τρόπο άσκησης των καθηκόντων του. Στοιχείο προβληματισμού από την άλλη για την παρούσα διακυβέρνηση αποτελεί και το ότι οι πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι από την απόδοση της κυρίως στους τομείς της οικονομίας και του Κυπριακού, ενώ δείχνουν να μην πιστεύουν στη δυνατότητα της να οδηγήσει τη χώρα στην ανάκαμψη. «Φωτεινή αναλαμπή» για την κυβέρνηση είναι η στήριξη που λαμβάνει στην απόφασή της για αποχώρηση από τις συνομιλίες για το Κυπριακό.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.