Morgan Stanley: Αυτό είναι το βασικό σενάριο της τράπεζας για την τιμή του πετρελαίου - enikonomia.gr

Morgan Stanley: Αυτό είναι το βασικό σενάριο της τράπεζας για την τιμή του πετρελαίου

πετρέλαιο

Τις προβλέψεις  τους για το πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η διεθνής τιμή του πετρελαίου όσο είναι είναι κλειστά τα Στενά του Ορμούζ εν μέσω του πολέμου στο  Ιράν κάνουν οι αναλυτές της Morgan Stanley, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Bloomberg.

Όπως αναφέρουν σε σημείωμα τους με  τίτλο«Αγώνα δρόμου με τον χρόνο» , το βασικό σενάριο της Morgan Stanley ότι πως το Στενά αναμένεται να ανοίξει ξανά πριν οι Ηνωμένες Πολιτείες μειώσουν τις εξαγωγές και η Κίνα αντιστρέψει την πτώση των εισαγωγών.

Ωστόσο, η τράπεζα προειδοποίησε πως εάν ο πόλεμος συνεχιστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο προβλέπεται, τότε οι τιμές στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω προκειμένου να εξισορροπηθεί η αγορά.

« Το βασικό σενάριο είναι να ανοίξουν τα Στενά Ορμούζ τον Ιούνιο και τα αποθέματα πετρελαίου της Αμερικής και της Κίνας για μαξιλάρι να παραμείνουν σε κάποιο βαθμό άθικτα. Εάν όμως τα Στενά Ορμούζ παραμείνουν κλειστά μέχρι τα τέλη Ιουνίου ή ακόμα και τον Ιούλιο, τότε θα πρέπει να γίνουν κάποιες ενέργειες προκειμένου να μην αλλάξει εικόνα με την σταθερότητα στην τιμή του brent » είπαν οι αναλυτές, αναφερόμενοι στα παγκόσμια συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου.

Τα σενάρια για την τιμή του πετρελαίου

Σύμφωνα με την τωρινή βασική πρόβλεψη της Morgan Stanley, η τιμή του  brent αναμένεται να κυμανθεί:

Μάλστα το αισιόξοδο σενάριο της τράπεζας προβλέπει, αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου μεταξύ 130 δολαρίων το βαρέλι και 150 δολαρίων το βαρέλι εάν η διακοπή της κυκλοφορίας στα νησιά Ορμούζ διαρκέσει για μεγαλύτερο χρονικό διάσρτημα από όσο αναμένεται.

«Η αύξηση των εξαγωγών πετρελαίου των Ηνωμένων Πολιτειών κατά 3,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και η μείωση των εισαγωγών της Κίνας κατά 5,5 εκατομμύρια βαρέλια  ημερησίως έχουν προστατεύσει τον υπόλοιπο κόσμο από την έλλειψη 9,3 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ποσό», ανέφεραν μεταξύ άλλων οι αναλυτές.

Η επίσκεψη του Τραμπ στο Πεκίνο

Αξίζει να σημειωθεί πως, σήμερα οι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Brent σημείωσαν άνοδο έως και 4,6% και ανήλθαν στα 105,99 δολάρια το βαρέλι, μετά την απάντηση που έδωσε το Ιράν στην πρότασή του προέδρου των ΗΠΑ για τη λήξη του πολέμου και το ότι δεν το δέχθηκε αυτό ο Ντόναλντ Τραμπ.

Επίσης επισημαίνεται πως την Τετάρτη αναμένεται να επισκεφθεί ο Τραμπ το Πεκίνο προκειμένου να συζητήσει με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ μια σειρά από θέματα, όπως και για το Ιράν. Αυτό μετέδωσε το Reuters το οποίο επικαλέστηκε σχετικές δηλώσεις  Αμερικανών αξιωματούχων.

Το βλέμμα της αγοράς στρέφεται τώρα στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει αυτή την εβδομάδα ο Τραμπ  στην Κίνα.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως  μπορεί να πείσει το Πεκίνο στο να αξιοποιήσει την επιρροή που έχει στο Ιράν, προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός αλλά και να επιλυθεί το θέμα των  Στενών του Ορμούζ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Saudi Aramco, Αμίν Νάσερ, δήλωσε την Κυριακή ότι ο κόσμος έχει χάσει περίπου 1 δισεκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου τους τελευταίους 2 μήνες, προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί χρόνος για την σταθεροποίηση των αγορών ενέργειας ακόμη και αν οι ροές ξαναρχίσουν.

Η προσφορά πετρελαίου

Παρόλο που διακόπηκε η προσφορά πετρελαίου κατά σχεδόν 1 δισεκατομμύριο βαρέλια, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου δεν έχουν ξεπεράσει ακόμη τα επίπεδα που καταγράφηκαν  το 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αναλυτές με επικεφαλής τον Martijn Rats δήλωσαν ότι η αγορά εισήλθε στην κρίση με επαρκή αποθέματα, ενώ οι επενδυτές εξακολουθούν να πιστεύουν  ότι το Στενό του Ορμούζ θα ανοίξει ξανά.

Ακόμη η  χρηματιστηριακή εταιρεία επεσήμανε τις υψηλότερες εξαγωγές αργού πετρελαίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ασθενέστερες εισαγωγές από την Κίνα

και πρόσθεσε αυτοί είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που συνέβαλαν στο να προστατευθεί η παγκόσμια αγορά από ένα σοκ εφοδιασμού.

Ωστόσο, η Morgan Stanley προειδοποίησε πως ένα παρατεταμένο κλείσιμο του Ορμούζ θα μπορούσε να προκαλέσει ασφυξία στην αγορά αλλά και το πόσο μπορούν να αντέξουν η Κίνα ή οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Κίνα φαίνεται πως μέχρι στιγμής βρίσκεται  σε σχετικά καλή θέση στο να διαχειριστεί την αναστάτωση.

Ωστόσο, η ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών στο να συνεχίσουν να εξάγουν αργό πετρέλαιο σε υψηλά επίπεδα γίνεται όλο και πιο δύσκολο στο να αξιολογηθεί, καθώς φαίνεται πως βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση.

 

 

Exit mobile version