Μοσκοβισί: Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να τροποποιήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης

Να προχωρήσει η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε «σοβαρή μεταρρύθμιση» του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση του χρέους των κρατών και να ευνοηθεί η ανάπτυξη ζήτησε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί.

«Επιθυμώ η επόμενη επιτροπή να διατηρήσει την επιλογή της ευελιξίας στο πλαίσιο των κανόνων και να είναι επίσης ικανή να προτείνει τη μεταρρύθμισή τους», δήλωσε ο Μοσκοβισί κατά τη συνάντησή του με την Ένωση Δημοσιογράφων Οικονομικού και Χρηματοπιστωτικού Ρεπορτάζ. 

Ο Μοσκοβισί θα αντικατασταθεί την 1η Νοεμβρίου από τον Ιταλό πρώην πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι, έναν μετριοπαθή Σοσιαλδημοκράτη.

Ο Μοσκοβισί στάθηκε στη μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος, που αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε μείωση του δημόσιου χρέους.

Όπως είπε, η έννοια του διαρθρωτικού ελλείμματος είναι «αμφισβητήσιμη ως προς τη σύλληψή της, είναι δύσκολο να μετρηθεί εμπειρικά και είναι εξαιρετικά δύσκολο να τεθεί ως στοιχείο διαπραγμάτευσης με τα κράτη μέλη».

Ο Επίτροπος, ο οποίος υπενθύμισε πως η τελευταία λέξη ανήκει στα κράτη- μέλη της ΕΕ πρότεινε μια «μεταρρύθμιση των κανόνων ώστε να καταστούν ικανοί να θέτουν σε εφαρμογή πολιτικές που μειώνουν το χρέος και ταυτόχρονα υποστηρίζουν την ανάπτυξη».

Exit mobile version