Οι προτεραιότητες της Πολωνίας για το Brexit

Η προτεραιότητα της Πολωνίας στις συνομιλίες για το Brexit θα είναι η εξασφάλιση εγγυήσεων ότι τα δικαιώματα που έχουν σήμερα οι Πολωνοί που κατοικούν μόνιμα στη Βρετανία θα διατηρηθούν, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο στην πρώτη της αντίδραση στη χθεσινή ομιλία της βρετανής ομολόγου της.

Η Σίντλο είπε ότι η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι της τηλεφώνησε χθες Τετάρτη μετά την ομιλία για την παρουσίαση των βρετανικών στόχων του Brexit.

Στην πολυαναμενόμενη ομιλία της χθες, η Μέι παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι η στρατηγική της κυβέρνησής της για το Brexit θα απαιτήσει έξοδο από την ενιαία αγορά και περιορισμούς στην μετανάστευση από την Ευρώπη.

Η θέση της βρετανικής κυβέρνησης σχετικά με τους πολίτες που ζουν στη Βρετανία είναι να μπορεί να εγγυηθεί τα δικαιώματά τους στην μετά το Brexit εποχή, αλλά η κυβέρνηση έχει επίσης δηλώσει ότι δεν προτίθεται να εγγυηθεί τα δικαιώματά τους στη χώρα χωρίς η ΕΕ να κάνει το ίδιο για τους Βρετανούς στο εξωτερικό.

“Της επισήμανα τρία ζητήματα που είναι τα πιο σημαντικά για την Πολωνία. Το πρώτο είναι η κατάσταση των Πολωνών που διαμένουν στη Βρετανία και η εξασφάλιση των δικαιωμάτων που έχουν ήδη αποκτήσει”, δήλωσε η Σίντλο στο κρατικό ραδιόφωνο.

“Όπως είπα στην πρωθυπουργό, για εμάς αυτό είναι το κεντρικό ζήτημα στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία και η Βαρσοβία σίγουρα δεν θα υποχωρήσει”.

Η Σίντλο είπε ακόμη ότι το Brexit δεν θα πρέπει να θέτει σε κίνδυνο την ελεύθερη διασυνοριακή κίνηση ανθρώπων στην ΕΕ ή τον προϋπολογισμό της.

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου, το 2015 υπήρχαν περισσότεροι από 831.000 Πολωνοί μόνιμοι κάτοικοι στη Βρετανία.


Exit mobile version