Συμφωνία- ορόσημο για τα ορυκτά με τις Ηνωμένες Πολιτείες επικύρωσε σήμερα το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου της Ουκρανίας , Ολεξάντρ Μερέζκο, συνολικά 338 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της επικύρωσης της συμφωνίας και κανείς δεν ψήφισε κατά.
«Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας επικύρωσε την ιστορική συμφωνία οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ουκρανίας και των ΗΠΑ», δήλωσε η υπουργός Γιούλια Σβιριντένκο με ανάρτηση στο X, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό το έγγραφο θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για να λάβει το Κίεβο νέα αμερικανική στρατιωτική βοήθεια για να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή.
Έπειτα από εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων, το Κίεβο και η Ουάσινγκτον υπέγραψαν συμφωνίες για τα ουκρανικά ορυκτά και τη χρηματοδότηση επενδύσεων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για πιθανή χορήγηση νέας αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, αν και δεν παρέχει σαφείς εγγυήσεις ασφαλείας. Αυτή, για την προώθηση της οποίας κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έχει μεγάλη σημασία για τις προσπάθειες του Κιέβου να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τον Λευκό Οίκο, που είναι ο κυριότερος υποστηρικτής του στον πόλεμο εναντίον της ρωσικής εισβολής