Υπεγράφη συμφωνία για τα ορυκτά μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας. Η συμφωνία αυτή αφορά την προνομιακή πρόσβαση των Ηνωμένων Πολιτειών σε νέα επενδυτικά έργα για την ανάπτυξη των φυσικών πόρων της δεύτερης (όπως στο αλουμίνιο, στον γραφίτη, στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο) και ο σκοπός της είναι να αποζημιωθούν οι ΗΠΑ για τη μελλοντική στρατιωτική βοήθεια που θα προσφέρουν στην Ουκρανία.
Όπως ανακοίνωσε στις 30 Απριλίου του 2025 η υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιριντένκο, με την συμφωνία που υπέγραψαν η Ουάσιγκτον και το Κίεβο, θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν εξ ημισείας «έργα εξόρυξης ορυκτών, πετρελαίου και αερίου» στην ουκρανική επικράτεια.
«Το έγγραφο της συμφωνίας στην τρέχουσα εκδοχή της είναι η εγγύηση επιτυχίας και για τις δυο χώρες, την Ουκρανία και τις ΗΠΑ» είπε η υπουργός και υπογράμμισε πως η Ουκρανία θα διατηρήσει «πλήρως» τόσο την «ιδιοκτησία» όσο και τον «έλεγχο» των φυσικών πόρων της.
Ορυκτός πλούτο της Ουκρανίας: Το περιεχόμενο της συμφωνίας
Η εν λόγω συμφωνία αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
1.Τα κέρδη
Τα κέρδη από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας θα μεταφέρονται σε ένα ειδικό επενδυτικό ταμείο ανασυγκρότησης, το οποίο θα το διαχειρίζονται από κοινού και οι δύο χώρες. Ωστόσο οι ΗΠΑ θα έχουν την πρώτη αξίωση επί των κερδών αυτών.
2. Το ταμείο επενδύσεων στην ανοικοδόμηση
Η χρηματοδότηση του θα γίνει από το 50% των εσόδων από νέες άδειες σε έργα που σχετίζονται με κρίσιμα υλικά, πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Διευκρινίζεται πως η πορεία της Ουκρανίας για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επηρεαστεί από το εν λόγω ταμείο.
3.Στην συμφωνία δεν συμπεριλαμβάνονται άμεσες εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ.
Οι δηλώσεις
Την εν λόγω συμφωνία σχολίασαν σύμφωνα με το Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ και η υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιριτένκο
«Η συμφωνία αυτή στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς τη Ρωσία: η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει μέσω των διαπραγματεύσεων η Ουκρανία να είναι ελεύθερη, κυρίαρχη και ευημερούσα μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ.
« Να το ξεκαθαρίσουμε πως καμία χώρα ή πρόσωπο που χρηματοδότησε ή προμήθευσε τη ρωσική πολεμική μηχανή δεν θα επιτραπεί να επωφεληθεί από την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας» συμπλήρωσε.
Από την πλευρά της η υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιριτένκο είπε «μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργούμε το Ταμείο που θα προσελκύσει παγκόσμιες επενδύσεις στη χώρα μας».
.