Νέα έκθεση της μη κυβερνητικής Οργάνωσης Oxfam αποκαλύπτει πως στην Αφρική οι ανισότητες βαθαίνουν όσο πουθενά αλλού και τέσσερις δισεκατομμυριούχοι είναι πλέον πλουσιότεροι από ό,τι ο μισός πληθυσμός της Ηπείρου μαζί.
Πάνω από το 1/3 του πληθυσμού της Ηπείρου –ή αριθμητικά 460 εκατομμύρια άνθρωποι– βρίσκεται κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο αριθμός των φτωχών εξακολουθεί να αυξάνεται.
«Σήμερα, οι τέσσερις πλουσιότεροι δισεκατομμυριούχοι στην Αφρική έχουν περιουσία 57,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή πλούτο μεγαλύτερο από αυτόν 750 εκατομμυρίων ανθρώπων, ή αλλιώς του μισού πληθυσμού της Ηπείρου», εξηγεί η Oxfam.
Η κατάταξη
Μάλιστα το περιοδικό Forbes συμπεριέλαβε πρόσφατα στη λίστα με τους τέσσερις πλουσιότερους ανθρώπους στην Ήπειρο τον Άλικο Ντανγκότε (Νιγηρία: τσιμέντο, ζάχαρη, σιτηρά, διυλιστήριο), τον Γιόχαν Ρούπερτ (Νότια Αφρική: είδη πολυτελείας), τον Νίκι Οπενχάιμερ (Νότια Αφρική: διαμάντια) και τον Νάσεφ Σαουίρις (Αίγυπτος: βιομηχανία, κατασκευές).
Η ΜΚΟ τονίζει πως το βάθεμα των ανισοτήτων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη πολιτικής βούλησης Αφρικανών ηγετών, που διαιωνίζουν φορολογικά συστήματα ιδιαίτερα ευνοϊκά για τους πλουσιότερους κι ελάχιστα αποτελεσματικά.
Οι άνθρωποι που έχουν μεγάλες περιουσίες « τοποθετούν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε εταιρικές δομές και μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό» επισημαίνει η Oxfam. Και οι εν λόγω πολίτες βλέπουν τις περιουσίες αυτές «να πολλαπλασιάζονται» χωρίς ωστόσο να φορολογούνται όπως θα έπρεπε, προσθέτει. Επίσης επισημαίνει πως οι χώρες της Αφρικής είναι οι μοναδικές στον κόσμο που δεν έχουν αυξήσει τους φορολογικούς συντελεστές. Αύξηση για το αυτό έχει να γίνει από το 1980.
Οι εκτιμήσεις
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Οργάνωσης, εάν οι πλουσιότεροι πολίτες της Αφρικής φορολογούνταν με επιπλέον 1% για την περιουσία τους και με επιπλέον 10% για τους τζίρους τους, τότε το ποσό που θα προέκυπτε θα αρκούσε για να χρηματοδοτηθεί η πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση κι η ηλεκτροδότηση για τους πάντες στην Ήπειρο.
Γενικά όμως οι κυβερνήσεις των χωρών της Αφρικής είναι «αυτές που έχουν δεσμευτεί λιγότερο για τον περιορισμό ανισοτήτων», επισημαίνει η Oxfam.
Έρευνες της ΜΚΟ έχουν δείξει ότι «πάνω από τα 3/5 της περιουσίας των δισεκατομμυριούχων στον κόσμο προέρχεται από γνωριμίες, διαφθορά, κατάχρηση μονοπωλιακών θέσεων και κληρονομιά», κάτι που ισχύει «κυρίως στην Αφρική».
«Τα πλούτη της Αφρικής δεν αγνοούνται αλλά λεηλατούνται από στημένο σύστημα το οποίο επιτρέπει σε μικρή ελίτ να επισωρεύει τεράστιες περιουσίες ενώ στερεί από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους τις πιο θεμελιώδεις υπηρεσίες», τονίζει η διευθύντρια της Oxfam στην Αφρική, Φατί Ν’ζι Χασάν στηλιτεύοντας την «αποτυχημένη πολιτική» που εφαρμόζεται.
«Οι ακραίες ανισότητες απειλούν να υπονομεύσουν τη δημοκρατία, εμποδίζουν τη μείωση της φτώχειας και την ανάπτυξη, χειροτερεύουν την κλιματική κρίση, επιτείνουν τις ανισότητες μεταξύ των φύλων και άλλες αδικίες» και «οδηγούν στη στέρηση θεμελιωδών δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας απλών πολιτών», κρίνει η ΜΚΟ.