Στη Λιβύη περιμένουν, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες την κατάλληλη στιγμή για να περάσουν τη Μεσόγειο με προορισμό την Ιταλία.
Ο Χάραλντ Γκλέντε από την οργάνωση Bordeline Europe, η οποία προασπίζεται τα δικαιώματα των προσφύγων, εκτιμά, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk, ότι η ΕΕ δεν καταβάλλει στην ουσία καμία προσπάθεια για να βελτιώσει τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στις χώρες προέλευσης. Κατά την άποψή του ωστόσο, μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας οι προσφυγικές ροές δεν θα μετατεθούν από την βαλκανική οδό στον διάδρομο της Λιβύης:
«Πρόκειται κυρίως για αφρικανούς πρόσφυγες, από τους οποίους ελάχιστοι προσπάθησαν στο παρελθόν να έρθουν στην Ευρώπη μέσω Βαλκανίων. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας εντείνει την ανησυχία μεταξύ των προσφύγων για αντίστοιχες συμφωνίες με χώρες όπως η Λιβύη, και έτσι όλο και περισσότεροι αναμένεται να αποτολμήσουν ένα ταξίδι προς την Ευρώπη τώρα που οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν. Ορισμένες οργανώσεις υπολογίζουν τους πρόσφυγες στη Λιβύη σε περίπου 1 εκ. ανθρώπους. Ο αριθμός αυτός ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί».
Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας παραβιάζει Διεθνείς Συνθήκες
Ο Χάραλντ Γκλέντε εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Λίβυων αξιωματούχων για την υπογραφή συμφωνίας, κατά το πρότυπο της συμφωνίας με την Τουρκία, θα οδηγηθούν εν τέλει σε αδιέξοδο: «Δεν αποκλείεται ΗΠΑ και ΕΕ να επιδιώξουν για τη Λιβύη μια κυβέρνηση “αχυρανθρώπων“. Όταν βλέπουμε στις ειδήσεις συνάντηση σε κάποια στρατιωτική βάση, με Λίβυους εκπροσώπους, τους οποίους σίγουρα δεν αναγνωρίζουν πολλοί στη Λιβύη, τότε δεν μπορούμε να αισιοδοξούμε για όσα συμβαίνουν εκεί».
Ο κ. Γκλέντε από την οργάνωση Bordeline Europe θεωρεί ότι με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας οι Βρυξέλλες παραβιάζουν διεθνείς συνθήκες: «Κατ΄ αρχήν η ΕΕ θα πρέπει να υπερασπιστεί τις αρχές, τις οποίες λέει ότι υπερασπίζεται. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Βρυξέλλες με την υπογραφή της συμφωνίας με την Τουρκία παραβίασαν κατάφορα τις Διεθνείς Συνθήκες. Το ίδιο θα συμβεί αν υπάρξει αντίστοιχη συμφωνία με την Λιβύη. Κατά την άποψή μας η ΕΕ έχει υιοθετήσει μια υποκριτική συμπεριφορά με στόχο να κλείσει τα σύνορά της σε πρόσφυγες».
Ο Χάραλντ Γκλέντε εκτιμά τέλος ότι η ΕΕ απέχει ακόμα πολύ από μια συμφωνία με τη Λιβύη και ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι η αλληλεγγύη, την οποία επικαλούνται συνεχώς οι Βρυξέλλες, δεν λειτουργεί επί της ουσίας.
Πηγή: DW