S&P: Στην κατηγορία «σκουπίδια» η Κύπρος

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor΄s διατηρεί τη διαβάθμιση του αξιόχρεου της Κύπρου στην κατηγορία «σκουπίδια», στην οποία βρίσκεται από το 2012.

Συγκεκριμένα ο οίκος κρατά την κυπριακή οικονομία στο BB+, το οποίο σημαίνει ότι η Κύπρος παραμένει εκτός επενδυτικής βαθμίδας, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι, ο οίκος είχε αναβαθμίσει πριν από 1 χρόνο το αξιόχρεο της Κύπρου στο BB+, δημιουργώντας προσδοκίες για έξοδο της χώρας από την κατηγορία «σκουπίδια», για την οποία χρειάζεται μία μόνο αναβάθμιση.

Όπως αναφέρει ο Standard and Poor’s, οι αξιολογήσεις της Κύπρου περιορίζονται από τον ψηλό βαθμό μόχλευσης της οικονομίας, τον επιβαρυμένο τραπεζικό τομέα και το μικρό μέγεθος της σε σχέση με άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Επιπλέον ο οίκος σημειώνει ότι, ο ισολογισμός του κυπριακού ιδιωτικού τομέα είναι από τους πλέον χρεωμένους στην Ευρώπη σε περίπου 250% του ΑΕΠ,αλλά και ο χρηματοπιστωτικός τομέας παραμένει μία σημαντική πιστωτική αδυναμία και το μέγεθός του είναι τρεις φορές το ΑΕΠ.

Πάντως οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι:

– Το δημόσιο χρέος της Κύπρου θα μειωθεί λόγω των δημοσιονομικών πλεονασμάτων.

– Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας θα αυξηθεί οριακά μέχρι το 2021, αντανακλώντας τη μεγαλύτερη ζήτηση για εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών.

-Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Κύπρου θα μειωθούν σταδιακά υποστηριζόμενα από τις προσπάθειες των τραπεζών να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους.




Exit mobile version