Quantcast
Συμφωνία Μόσχας-Άγκυρας για τη διαδρομή του αγωγού φυσικού αερίου - enikonomia.gr
share

Συμφωνία Μόσχας-Άγκυρας για τη διαδρομή του αγωγού φυσικού αερίου

δημοσιεύτηκε:

Η ρωσική “Gazprom” και Η τουρκική “Botasσυμφώνησαν ήδη για τη διαδρομή, που θα ακολουθήσει ο αγωγός φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μέσω της Μαύρης Θάλασσας ως τα ελληνοτουρκικά σύνορα, καθώς και την ημερομηνία μεταφοράς των πρώτων όγκων αερίου, ανακοίνωσαν σήμερα ο επικεφαλής του ρωσικού κολοσσού Αλεξέι Μίλερ και ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ.

Κατά τη συνάντησή τους στη Μόσχα οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι ο λεγόμενος Turkish Stream θα ακολουθήσει σε μήκος 660 χλμ. τη διαδρομή, που σχεδιαζόταν να έχει ο αγωγός South Stream και σε μήκος 250 χλμ. νέα διαδρομή με κατεύθυνση το ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας. Συμφώνησαν επίσης ότι ο αγωγός θα αρχίσει να λειτουργεί το Δεκέμβριο του 2016 με την αποστολή των πρώτων όγκων ρωσικού φυσικού αερίου προς την Τουρκία, όπως επισημαίνει με ανακοίνωσή της η ρωσική “Gazprom”.

 «Διεξήχθησαν πολύ εποικοδομητικές και σημαντικές συνομιλίες. Επιτεύχθηκε συμφωνία για την έναρξη λειτουργίας και τη μεταφορά αερίου μέσω του Turkish Stream τον Δεκέμβριο του 2016. Στο πρόγραμμα των εργασιών της για το σχέδιο αυτό η “Gazprom” θα έχει ως αφετηρία της τις συμφωνίες, που επιτεύχθηκαν σήμερα», σημείωσε ο Αλεξέι Μίλερ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.

“Gazprom” και “Botas” υπέγραψαν την 1η Δεκεμβρίου του 2014 μνημόνιο αλληλοκατανόησης σχετικά με την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου για τη μεταφορά συνολικού όγκου 63 δισ. κυβικών μέτρων αερίου από τη Ρωσία υποθαλάσσια μέσω του Εύξεινου Πόντου. Ο αγωγός θα έχει συνολικά μήκος 1100 χλμ. και θα καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα μεταφέροντας έως και 47 δισ. κυβικά μέτρα αερίου.

Τον Φεβρουάριο του 2015 ορίστηκε η διαδρομή του αγωγού στην ξηρά. Το υποθαλάσσιο τμήμα του θα “βγαίνει” στην ξηρά στην περιοχή του οικισμού Κιγίκεϊ, ενώ ο σταθμός παράδοσης φυσικού αερίου για τους κατανάλωσης στην Τουρκία θα κατασκευαστεί στο Λιουλεμπουργκάζ. Το μήκος του αγωγού στην ξηρά θα είναι συνολικά 180 χλμ. και θα πλησιάζει τα ελληνοτουρκικά σύνορα στα Ίψαλα.

Μίλερ και Γιλντίζ συζήτησαν επίσης σήμερα ζητήματα εκσυγχρονισμού του υπάρχοντος αγωγού φυσικού αερίου Blue Stream, μέσω του οποίου το διάστημα Ιανουάριος-Απρίλιος 2015 μεταφέρθηκαν περί τα 5,4 δισ. κυβικά μέτρα αερίου, δηλαδή όγκος κατά 4 % μεγαλύτερος από το περσινό αντίστοιχο διάστημα.

Η Τουρκία, όπως επισημαίνει το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, είναι η δεύτερη μετά τη Γερμανία αγορά για το ρωσικό φυσικό αέριο. Το 2014 εξήχθησαν συνολικά 27,4 δισ. κυβικά μέτρα από την “Gazprom” με προορισμό την Τουρκία, μέσω τόσο του Blue Stream, όσο και του παλαιότερου Διαβαλκανικού αγωγού.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.