Quantcast
Τουρκία: Αύξηση επιτοκίων στο 15% από την Κεντρική Τράπεζα - Πώς "αντέδρασε" η λίρα - enikonomia.gr
share

Τουρκία: Αύξηση επιτοκίων στο 15% από την Κεντρική Τράπεζα – Πώς “αντέδρασε” η λίρα

δημοσιεύτηκε:

Στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων ύστερα από 27 μήνες προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.

Όπως μεταδίδει το edition.cnn.com η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα επιτόκια της στο 15% από 8,5% προκειμένου να τιθασευτεί ο πληθωρισμός της χώρας. Αυτή είναι η πρώτη απόφαση που λαμβάνεται από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας για τα επιτόκια, μετά την επανεκλογή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μετά τον διορισμό της νέας διοικήτριας της τράπεζας , Hafize Gaye Erkan.

Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός της χώρας άγγιξε σχεδόν το 40% τον Μάιο του 2023 από το υψηλό δύο δεκαετιών, του 85,5% που ήταν τον Οκτώβριο. Σημειώνεται δε πως η Κεντρική Τράπεζα είχε μειώσει τα επιτόκια της από τα τέλη του 2201 συνολικά 9 φορές, ύστερα από σχετική εντολή που είχε δώσει ο Ερντογάν. Στο διάστημα αυτό, η αξία της τουρκικής λίρας έχει καταρρεύσει σχεδόν κατά 170% και υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό των 23,60 έναντι του δολαρίου.

Οι εκτιμήσεις

Το www.bbc.com αναφέρεται στις εκτιμήσεις που είχαν κάνει η τράπεζα Morgan Stanley και η Goldman Sachs για τα επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας. 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η αύξηση αυτή είναι πολύ πιο μικρή από αυτήν που είχαν προβλέψει πολλοί οικονομολόγοι. Η επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley  που έχει την έδρα τις ΗΠΑ είχε εκτιμήσει πως τα επιτόκια θα  ανέρχονταν στο 20%, ενώ η Goldman Sachs  είχε πει ότι αυτά  θα μπορούσαν να φτάσουν στο 40%. Τα προβλήματα του Προέδρου Ερντογάν είναι πως ο  πληθωρισμός της Τουρκίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας έχουν μειωθεί σε κρίσιμα χαμηλά επίπεδα, αφού η χώρα ξόδεψε δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει τη λίρα. Επίσης επισημαίνεται πως η αλλαγή κατεύθυνσης της τράπεζας αναφορικά με τα επιτόκια θα έχει επιπτώσεις στη χώρα που ήδη βρίσκεται σε οικονομική κρίση. Υπενθυμίζεται πως η τράπεζα είχε μειώσει τα επιτόκια της πριν από 2 χρόνια  στο 19%.

Πώς “αντέδρασε” η λίρα

Σε ιστορικό χαμηλό “κατρακύλησε ” η λίρα στην Τουρκία μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της χώρας για την αύξηση των επιτοκίων. Όπως μεταδίδει το www.bnnbloomberg.ca η  ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο σημείωσε πτώση της τάξεως του 2,6% και ανήλθε στις 24,20 λίρες ανά δολάριο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.