Τουρκία: Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο παρά την αύξηση των τιμών

Τουρκία

Κατέβασε ταχύτητα για τέταρτο διαδοχικό μήνα ο πληθωρισμός της Τουρκίας τον Φεβρουάριο.

Όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο πληθωρισμός της Τουρκίας επιβραδύνθηκε τον Φεβρουάριο στο 55,2% σε διάστημα έτους από 57,7% που ήταν τον Ιανουάριο. Οι τιμές των προϊόντων ναι μεν συνέχισαν να αυξάνονται μήνα με τον μήνα αλλά με λιγότερο έντονο ρυθμό  απ’ ό,τι γινόταν πριν από έναν χρόνο.

Σε διάστημα μήνα, ο δείκτης Τιμών Καταναλωτή της χώρας αυξήθηκε κατά 3,15%.Ο πληθωρισμός που τροφοδοτείται κυρίως από την αδυναμία της τουρκικής λίρας είχε φθάσει το 85,5% τον Οκτώβριο – σε διάστημα 12  μηνών.  Αυτό έχει να γίνει από τον Ιούνιο του 1998, πριν όμως επιβραδυνθεί το Νοέμβριο για πρώτη φορά μέσα σε 18 μήνες.

Τι λένε οι οικονομολόγοι

Πάντως οι επίσημοι αριθμοί  για τον πληθωρισμό της χώρας αμφισβητούνται από τους ανεξάρτητους οικονομολόγους της Ομάδας, Enag καθώς υποστηρίζουν ότι ο  δείκτης  των Τιμών Καταναλωτή επιταχύνθηκε εκ νέου το Φεβρουάριο στο 126,9% σε διάστημα 12  μηνών έναντι 121,6% που ήταν τον Ιανουάριο.

Η οικονομία της Τουρκίας που διέρχεται ήδη μια περίοδο αναταράξεων αναμένεται να υποστεί τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού που έγινε στις 6 Φεβρουαρίου και που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 45.000 ανθρώπους που διέμεναν στις νότιες περιοχές της χώρας.

Το κόστος των ζημιών της δόνησης και των μετασεισμών στην Τουρκία υπερβαίνει τα 34 δισ. δολάρια, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Παγκόσμια Τράπεζα. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 4% του τουρκικού ΑΕΠ, σύμφωνα με την Τράπεζα.

 

 

 

 

Exit mobile version