«Βόμβα»: Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποχωρούν από τον ΟΠΕΚ - «Τα στρατηγικά αποθέματα του αργού πετρελαίου εξαντλούνται σε επικίνδυνο βαθμό» - enikonomia.gr

«Βόμβα»: Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποχωρούν από τον ΟΠΕΚ – «Τα στρατηγικά αποθέματα του αργού πετρελαίου εξαντλούνται σε επικίνδυνο βαθμό»

πετρέλαιο

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα αποχωρήσουν από τα καρτέλ πετρελαίου του ΟΠΕΚ (Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών) και του ΟΠΕΚ+ την 1η Μαΐου, ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη (28/04), χαρακτηρίζοντάς την ως μια στρατηγική απόφαση του σημαντικού αυτού παραγωγού.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αποχώρηση των ΗΑΕ, επί χρόνια μέλους του ΟΠΕΚ, θα μπορούσε να δημιουργήσει αποδιοργάνωση και να αποδυναμώσει τον ΟΠΕΚ, που συνήθως επιδιώκει να επιδείξει ένα ενιαίο μέτωπο παρά τις εσωτερικές διαφωνίες για μια σειρά θεμάτων, από τη γεωπολιτική έως τις ποσοστώσεις παραγωγής.

«Η απόφαση αυτή αντανακλά το μακροπρόθεσμο στρατηγικό και οικονομικό όραμα των ΗΑΕ καθώς και το εξελισσόμενο ενεργειακό τους προφίλ», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAM.

«Αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή κατάσταση»

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, o υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ Σουχάιλ Μοχάμεντ Αλ Μαζρούεϊ δήλωσε ότι η αποχώρηση από τον ΟΠΕΚ και τον ΟΠΕΚ+ παρέχει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ευελιξία, καθώς δεν έχουν υποχρεώσεις στο πλαίσιο του οργανισμού, και ανέφερε ότι η χώρα δεν διαβουλεύθηκε άμεσα με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, πριν λάβει αυτή την απόφαση.

«Πήραμε αυτή την απόφαση σε μια περίοδο που οι καταναλωτές χρειάζονται την προσοχή μας. Αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή κατάσταση καθώς τα στρατηγικά αποθέματα του αργού πετρελαίου εξαντλούνται σε επικίνδυνο βαθμό», πρόσθεσε.

 

Exit mobile version