VW – JAC Motors: Στόχος η κατασκευή ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων

Η Volkswagen υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία με την κινεζική Anhui Jianghuai Automobile (JAC Motor) προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες κατασκευής ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων μέσω μια νέας κοινοπραξίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία.

Οι δύο πλευρές μελετούν κατά πόσο είναι εφικτή μια νέα κοινοπραξία, ενώ στόχος τους είναι να υπογράψουν επίσημη συμφωνία σε διάστημα πέντε μηνών, ανέφερε η JAC Motor σε ανακοίνωσή της στο χρηματιστήριο.

Η Κίνα ξεπέρασε πέρυσι τις ΗΠΑ και έγινε ο μεγαλύτερός κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων χάρη σε μια σειρά από κυβερνητικά κίνητρα που στόχο είχαν να προωθήσουν τη στροφή από το πετρέλαιο στον ηλεκτρισμό, την ώρα που η χώρα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη σοβαρή μόλυνση του περιβάλλοντος.

Οι πωλήσεις των επονομαζόμενων νέων ενεργειακών οχημάτων – ο όρος που χρησιμοποιεί η Κίνα για ηλεκτρικά οχήματα που τροφοδοτούνται από μπαταρία καθώς και για υβριδικά αυτοκίνητα – υπερτετραπλασιάστηκαν τον περασμένο χρόνο, με τους ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης να διατηρούνται και φέτος.

Το επενδυτικό μέγεθος και το επιχειρηματικό μοντέλο της πιθανής κοινοπραξίας δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί, συμφωνα με την ανακοίνωση. Το μνημόνιο συνεργασίας δεν είναι νομικά δεσμευτικό και η τελική συμφωνία θα υπόκειται στην έγκριση των αρμόδιων αρχών, πρόσθεσε η εταιρία.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της JAC, της ένατης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Κίνας βάσει πωλήσεων ανεστάλη πριν από την έκδοση της ανακοίνωσης.

Η Volkswagen και η αμερικανική General Motors αποδεικνύονται ισόπαλες καθώς διεκδικούν τον τίτλο της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κίνα – μια χώρα που αποτελεί την μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο. Οι κοινοπραξίες που έχει συστήσει η GM είχαν πέρυσι ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις συγκριτικά με αυτές της VW σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις οχημάτων, σύμφωνα με στοιχεία της ένωσης κατασκευαστών αυτοκινήτων.

Οι διεθνείς αυτοκινητοβιομηχανίες μπορούν να κατασκευάσουν οχήματα στην Κίνα μόνο μέσω κοινοπραξιών με εγχώριες εταιρίες. Η Volkswagen έχει ήδη συστήσει κοινοπραξίες με την SAIC Motor και την China FAW Group.


Exit mobile version