Απώλειες 0,5% για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τα ευρωπαικά χρηματιστήρια καταγράφουν απώλειες, μετά τη δήλωση του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Έβαλντ Νοβότνι ότι υπάρχει “μεγάλη εξασθένηση” της οικονομίας της Ευρωζώνης,

Η δήλωση αυτή ακολούθησε την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ιταλίας από τον οίκο Standard & Poor’s την Παρασκευή και ενίσχυσε τις αγορές ομολόγων, καθώς οι επενδυτές αναμένουν νέα μέτρα στήριξης από την ΕΚΤ. 

Ο πανευρωπαικός δείκτης μετοχών FTSEurofirst κατέγραφε απώλειες 0,50% πριν το κλείσιμο των αγορών, καθώς τα στοιχεία που έδειξαν ότι η ύφεση της ιαπωνικής οικονομίας ήταν μεγαλύτερη του ανμενόμενου στο τρίτο τρίμηνο και τα αδύναμα στοιχεία του εξωτερικού εμπορίου της Κίνας τροφοδότησαν φόβους για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Η αγορώ των ιταλικών κρατικών ομολόγων υπέστη πλήγμα, με τις αποδόσεις τους να αυξάνονται μετά την ανακοίνωση της S&P την Παρασκευή. Οι αποδόσεις, ωστόσο, των άλλων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης μειώθηκαν, μετά τις δηλώσεις Νοβότνι ότι η αναιμική ανάπτυξη έχει ωθήσει την ΕΚΤ να εξετάζει πιο στενά ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. 

 

Exit mobile version