Quantcast
Bloomberg: Χρονιά «εφιάλτης» το 2015 για τους επενδυτές - enikonomia.gr
share

Bloomberg: Χρονιά «εφιάλτης» το 2015 για τους επενδυτές

δημοσιεύτηκε:

Το 2015 φαίνεται να αποτελεί μια πολύ άσχημη χρονιά για τους επενδυτές σε ολόκληρο τον κόσμο σύμφωνα με άρθρο του Bloomberg.

Μετοχές, κεφάλαια και εμπορεύματα βρίσκονται όλα στο κόκκινο ενώ ακόμα και τα συγκρατημένα κέρδη από τις ομολογίες φαίνεται να αφανίζονται λόγω του πληθωρισμού στην παγκόσμια αγορά.

Αντιμετωπίζοντας την πιο απότομη κάθοδο του τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο δείκτης των παγκόσμιων μετοχών κυμαίνεται κάτω από 6,6% για την φετινή χρονιά, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων.

Ύστερα από τρία χρόνια συνεχούς ανόδου των τιμών των μετοχών και χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, οι παγκόσμιες αγορές πλέον φαίνεται να βυθίζονται ενώ οι αναδυόμενες οικονομίες από την Βραζιλία και την Κίνα αποδυναμώνουν και οδηγούν σε ύφεση τα εταιρικά κέρδη.

Ακόμα, η γενικότερη αυτή αναταραχή ασκεί όλο και μεγαλύτερες πιέσεις στις κεντρικές τράπεζες για να παρατείνουν την επεκτατική πολιτική τους.

Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν οι επενδυτές συγκεκριμένα κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Παγκόσμιοι δείκτες που αφορούν τις διακυμάνσεις στις τιμές και στα επιτόκια της αγοράς καθώς και στους κινδύνους, όπως ο VIX, κατέγραψαν πολύ υψηλά επίπεδα κατά την περίοδο αυτή με την αναταραχή στην οικονομική αγορά της Κίνας να αποτελεί την κύρια πηγή ανησυχίας για τους επενδυτές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παρά τις αντίξοες αυτές συνθήκες, η οικονομία της ΗΠΑ φαίνεται να παραμένει σχετικά σταθερή ενώ η αναμένεται η FED να αυξήσει περισσότερο τα επιτόκια της.

Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν φαίνεται να αποκλείουν την επέκταση των προγραμμάτων τόνωσης ενώ οι αναλυτές προβλέπουν ότι η Κίνα θα οδηγηθεί σε μείωση των αποθεματικών των τραπεζών της προκειμένου να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.