Deutsche Bank: Περισσότερη μεταβλητότητα στην αγορά ομολόγων το 2016

Η αγορά ομολόγων θα εμφανίσει πολύ περισσότερη μεταβλητότητα, εκτιμούν οι αναλυτές της Deutsche Bank σύμφωνα με το Bloomberg.

Αφού η Fed κατάφερε να πιέσει τα κόστη δανεισμού προς τα πάνω την περασμένη εβδομάδα, οι αποδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων μετά βίας έχουν μετακινηθεί. Τώρα οι traders εκτιμούν πως ο χαμηλός πληθωρισμός και η αργή παγκόσμια ανάπτυξη θα ενθαρρύνουν τους φορείς χάραξης πολιτικής να αυξήσουν τα επιτόκια με αργούς ρυθμούς το 2016.

Εντούτοις, ο Dominic Konstam, επικεφαλής στα επιτόκια παγκοσμίως στην Deutsche Bank, τονίζει πως η περίοδος ηρεμίας δε θα κρατήσει πολύ. Όπως προβλέπει, η Fed θα πιάσει απροετοίμαστους τους traders ομολόγων, αυξάνοντας τα επιτόκια το Μάρτιο. Αυτό ενδεχομένως θα προκαλέσει μια πιο περιορισμένη εκδοχή της έκρηξης στις αγορές που σημειώθηκε το 2013, όταν η προοπτική του τερματισμού των αγορών ομολόγων από την κεντρική τράπεζα πυροδότησε ένα απότομο sell off.

«Το ονομάζουμε ”μικρή έκρηξη”», ανέφερε ο Konstam, εξηγώντας πως «η ιδέα είναι ότι η σύσφιξη της Fed θα φανεί άκακη και έπειτα συνειδητοποιείς ότι τα επιτόκια αυξάνονται στο 1%. Αυτό είναι μεγάλη πίεση» για τις αγορές.

Η προειδοποίηση της Deutsche Bank έρχεται καθώς η προσδοκία για μεταβλητότητα στις αγορές ομολόγων μειώνεται. Ο δείκτης MOVE της Bank of America Merrill Lynch, ο οποίος μετρά την προβλεπόμενη μεταβλητότητα, έπεσε στο 66,02 αυτή την εβδομάδα, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδό του από το Δεκέμβριο του 2014.

Exit mobile version