Quantcast
Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές κατά τις πρώτες συναλλαγές του 2023 - enikonomia.gr
share

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές κατά τις πρώτες συναλλαγές του 2023

δημοσιεύτηκε:

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές κατά τις πρώτες συναλλαγές του 2023 στην Ευρώπη, έπειτα από μία δυσχερή χρονιά που σημαδεύτηκε από τους φόβους για ύφεση, την αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο δείκτης STOXX 600 αυξήθηκε κατά 0,5% κατά την έναρξη των συναλλαγών υποστηριζόμενος από τις μετοχές του τεχνολογικού τομέα, ενώ ο ενεργειακός τομέας ενισχύθηκε κατά 0,8%.

Ο STOXX 600 τελείωσε την χρονιά με βαριές απώλειες, υπό την επήρεια της σφικτής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών για την τιθάσευση των τιμών, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να έχει αυξήσει τις πληθωριστικές πιέσεις και την ενίσχυση των ανησυχιών για την αναζωπύρωση της επιδημίας της Covid στην Κίνα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας αναμένει ότι ο πληθωρισμός στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα μειωθεί στο 7% κατά το 2023 και θα συνεχίσει την πτώση κατά το 2024 και μετά, αλλά περιμένει ότι οι υψηλές τιμές της ενέργειας θα είναι ο νέος κανόνας.

Ο δείκτης DAX ξεκίνησε με άνοδο 0,5%, ενώ και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που λειτουργούν σήμερα άνοιξαν με άνοδο.

Στην Κροατία το νέο έτος ξεκίνησε με δύο ιστορικές αλλαγές, καθώς το νεότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης εντάχθηκε από χθες στην ζώνη του Σένγκεν και στην νομισματική ένωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.