Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Μεγάλη πτώση μετά τη νέα ενίσχυση του ευρώ

Τη μεγαλύτερη φετινή πτώση κατέγραψαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις εξαγωγικές εταιρείες να διευρύνουν τις απώλειες μετά το ράλι που έκανε το ευρώ.

Ο γερμανικός DAX βούλιαξε 3,2%, που είναι επίσης η μεγαλύτερη πτώση το 2015.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 600 μειώθηκε 2,2% στις 397,3 μονάδες στο κλείσιμο της συνεδρίασης, μειώνοντας τα κέρδη του από την αρχή του 2015 – που εν πολλοίς οφείλονται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ – στο 16%.

Το ευρώ εκτινάχθηκε πάνω από τα 1,11 δολάρια στη διάρκεια της συνεδρίασης (πριν από λίγο κινείτο στα 1,1080) μετά την απογοήτευση από την αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά μόλις 0,2% (σε ετήσια βάση) στο πρώτο τρίμηνο του 2015.

Οι μετοχές της Continental και τη Volkswagen μειώθηκαν πάνω από 4%, ωθώντας τις αυτοκινητοβιομηχανίες να σημειώσουν τη μεγαλύτερη πτώση από όλους τους κλάδους. Ο γερμανικός.

«Οι ευρωπαϊκές αγορές αυξήθηκαν μάλλον πολύ στο πρώτο τρίμηνο, με την ελπίδα ότι θα είναι καλά τα εταιρικά κέρδη», δήλωσε στέλεχος χρηματοπιστωτικής εταιρείας στη Γενεύη, προσθέτοντας: «Τώρα που είμαστε στην περίοδο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, δεν θα αποτελέσει έκπληξη ότι η αγορά θα δείξει μεγαλύτερη μεταβλητότητα. Ένα πράγμα που μπορεί να αποτρέψει την άνοδο της αγοράς είναι η πρόσφατη ενίσχυση του ευρώ».

 

Πηγή: Bloomberg

 

Exit mobile version