Πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι κινείται σήμερα η διεθνής τιμή του αργού πετρελαίου (brent), λόγω του ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για την κατάπαυση πυρός οδήγησαν σε νέα στρατιωτική κλιμάκωση.
Η εξέλιξη αυτή επανέφερε τους φόβους για παρατεταμένη αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή και προκάλεσε νέα αναταραχή στις ροές ενέργειας παγκοσμόως.
Συνεπώς, σύμφωνα με το investing.com, σήμερα στις 9.39 π.μ ώρα Ελλάδας, η τιμή του brent κατέγραψε μια αύξηση της τάξεως του 12% και ανήλθε στα 100,18 δολάρια το βαρέλι από 100,06 δολάρια το βαρέλι που ήταν στο χθεσινό κλείσιμο.
Αξίζει να σημειωθεί πως, σήμερα στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η τιμή του αργού ήταν σε πιο υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στις 103,29 δολάρια το βαρέλι.
Ο πίνακας
Νωρίτερα, το https://economictimes.indiatimes.com/ ανέφερε πως οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σήμερα περισσότερο από 1%, λόγω του δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει συμφωνία για εκεχειρία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, κάτι που διαψεύδει την επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ.
Οι συγκρούσεις
Ουσιαστικά το Ιράν κατηγόρησε τις ΗΠΑ παραβίασαν την προσωρινή συμφωνία για την εκεχειρία. Και από την πλευρά τους οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι τις επιθέσεις που έκαναν ήταν αντίποινα, μετά τα πυρά που εξαπέλυσε το Ιράν την Πέμπτη σε πλοία του ναυτικού τους που διέρχονται από το Στενό του Ορμούζ.
Ο στρατός του Ιράν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν στοχεύσει ένα ιρανικό πετρελαιοφόρο και ένα άλλο πλοίο αλλά και τις περιοχές όπου επιβαίνουν πολίτες στο Στενό του Ορμούζ και στην ηπειρωτική χώρα.
Επίσης επισημαίνεται πως, οι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου (brent) αυξήθηκαν κατά 1,41% και διαμορφώθηκαν στα 101,47 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκαν κατά 1,18% ανήλθαν στα 95,93 δολάρια το βαρέλι.
Ωστόσο, οι τιμές στα δύο συμβόλαια αναμένεται να μειωθούν κατά περίπου 6% τηντρέχουσα εβδομάδα.
Για το θέμα του πετρελαίου μίλησε ο αναλυτής της IG, Τόνι Σικάμορ.Όπως είπε, η εικόνα για την προσφορά του πετρελαίου εξακολουθεί να παραμένει περιορισμένη. Και πρόσθεσε πως η συμφωνία για ειρήνη παραμένει άκαρπη.
