Reuters: Έως 8 δισ. ευρώ θα αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές ομολόγων το 2023

αγορές

αγορές

Έως και 8 δισ. ευρώ σχεδιάζει να αντλήσει το 2023 η Ελλάδα από τις αγορές ομολόγων, όπως γνωστοποίησαν δύο κυβερνητικές πηγές στο Reuters.

Το biz.crast.net υπενθυμίζει δε ότι η Αθήνα προχώρησε φέτος στην έκδοση κρατικών ομολόγων διάρκειας 10 ετών και 5 ετών και ότι έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής σχεδόν 8 δισ. ευρώ. Επίσης επισημαίνεται πως η Ελλάδα σκοπεύει να  αποπληρώσει νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό το ποσό των 2,7 δισ. ευρώ των διμερών κρατικών δανείων (GLF) που λήγουν το 2023 και που οφείλονται σε χώρες της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης της.

«Οι δανειακές ανάγκες μας είναι περιορισμένες για το επόμενο έτος, κυρίως μετά την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων GLF. Θα δανειστούμε 7 δισ.ευρώ με 8 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων», είπε μεταξύ άλλων ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών στο Reuters.

Το σχέδιο δανεισμού της χώρας για το 2023

Το σχέδιο δανεισμού της χώρας για το 2023 επιβεβαίωσε κυβερνητικός αξιωματούχος. Επιπλέον η  Ελλάδα σχεδιάζει να εκδώσει το 2023 τα πρώτα πράσινα ομόλογά της. Η έκδοση αυτών των ομολόγων είχε προγραμματιστεί αρχικά  για φέτος.

Αξιωματούχος εξηγεί γιατί δεν προχώρησε η Ελλάδα στην έκδοση. «Δεν θέλαμε να προχωρήσουμε σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα σε μια τόσο ασταθή αγορά. Θα το κάνουμε του χρόνου», τόνισε.

Το κόστος δανεισμού των 10ετών ομολόγων αναφοράς έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από την αρχή του 2022 και αυτό αντανακλά μια ευρύτερη αύξηση των αποδόσεων καθώς η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια της προκειμένου να αντιμετωπίσει τον  υψηλό πληθωρισμό. Η απόδοση διαμορφώθηκε την Τρίτη στο 4,57%.

Η Ελλάδα παρόλο που εξακολουθεί να είναι η πιο υπερχρεωμένη χώρα της Ευρωζώνης, έχει “μαξιλάρι”  περίπου 38 δισ. ευρώ σε μετρητά. Ποσό που είναι αρκετό για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της για τουλάχιστον 2 χρόνια χωρίς να χρειάζεται να  αξιοποιήσει τις διεθνείς αγορές ομολόγων.

 

 

 

 

 

Exit mobile version