Υποχωρεί το ελβετικό φράγκο έναντι του ευρώ

Η ισοτιμία του ελβετικού φράγκου υποχώρησε σήμερα το πρωί σε χαμηλό επίπεδο δύο μηνών έναντι του ευρώ και σε χαμηλό 2ετίας και πλέον έναντι του δολαρίου, μετά τη δήλωση της κεντρικής τράπεζας της χώρας (Swiss National Bank, SNB) ότι θα επιβάλει αρνητικό επιτόκιο στις καταθέσεις που γίνονται σε αυτήν. Το ελβετικό νόμισμα υποχώρησε έως το επίπεδο των 1,2098 φράγκων ανά ευρώ και απομακρύνθηκε από το πλαφόν των 1,20 φράγκων ανά ευρώ που καθιέρωσε πριν από τρία χρόνια η SNB.

Με μία λιτή ανακοίνωση, η SNB δήλωσε ότι θα επιβάλει αρνητικό επιτόκιο -0,25% στους λογαριασμούς καταθέσεων που έχουν υπόλοιπο μεγαλύτερο από 10 εκατ. ελβετικά φράγκα, επιδιώκοντας να αποθαρρύνει την αγορά του νομίσματος από τους επενδυτές που αναζητούν ασφαλή καταφύγια για τα κεφάλαιά τους. Οι διεθνείς αγορές ταρακουνήθηκαν πρόσφατα από την εν εξελίξει κρίση στη Ρωσία και τη συνεχή πτώση στις τιμές του πετρελαίου, με αποτέλεσμα να υπάρξει αυξημένη ζήτηση για ασφαλή επενδυτικά μέσα.

Αναλυτής της τράπεζας UBS στο Λονδίνο δήλωσε ότι η κίνηση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας δεν ήταν εντελώς αναπάντεχη. «Τις τελευταίες ημέρες η SNB έβλεπε να υπάρχει αυξημένη ζήτηση για ελβετικά φράγκα και αυτό (το αρνητικό επιτόκιο) της δίνει λίγο περισσότερη ευελιξία.

Βραχυπρόθεσμα, της δίνει κάποιες ανάσες. Εάν κρατάς ελβετικά φράγκα, θα πρέπει να πληρώσεις ένα κόστος. Οι νέοι αγοραστές θα αναγκασθούν να το σκεφθούν δύο φορές», σημείωσε ο αναλυτής.

Στην ανακοίνωσή της, η SNB ανέφερε ότι επιβάλει το αρνητικό επιτόκιο στις καταθέσεις «με στόχο να γίνει αρνητικό το τριμηνιαίο διατραπεζικό επιτόκιο (Libor)» και πρόσθεσε ότι «συνεπώς διευρύνει τον στόχο της για το διατραπεζικό επιτόκιο τριών μηνών από το -0,75% έως το 0,25%». Η ελβετική κεντρική τράπεζα επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της να τηρεί το πλαφόν στην ισοτιμία με το ευρώ (1,20 φράγκα ανά ευρώ) με τη μεγαλύτερη δυνατή αποφασιστικότητα. «Αυτό παραμένει ένα βασικό μέσο για την αποφυγή μίας ανεπιθύμητης σύσφιξης των νομισματικών συνθηκών που θα προέκυπτε από την ανατίμηση του ελβετικού φράγκου», αναφέρει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Exit mobile version