Αυξήσεις αποδοχών… δια της πλαγίας για μισθωτούς με παιδιά από 1η Ιανουαρίου – Ποιοι θα δουν «τριπλή» ενίσχυση

μισθός

Αυξήσεις αποδοχών… δια της πλαγίας επιφυλάσσει η νέα χρονιά στους μισθωτούς τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα. Επιπλέον χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς με την πληρωμή στο τέλος του μήνα θα δουν όσοι είναι γονείς, καθώς αυξάνεται το αφορολόγητο όριο για τις οικογένειες με παιδιά. Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, περιορίζεται η παρακράτηση φόρου με αποτέλεσμα ο μισθός που θα πάρουν στο χέρι να είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από εκείνον του Δεκεμβρίου.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Μάλιστα, ειδικά για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα η αναπροσαρμογή των αποδοχών αναμένεται να είναι «τριπλή», καθώς πέρα από τις μικρές αυξήσεις… δια της πλαγίας μέσω των χαμηλότερων παρακρατήσεων, ενεργοποιούνται και οι 3ετίες, ενώ αρχίζει και η συζήτηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Οι κρατικοί υπάλληλοι από την πλευρά τους ήδη είδαν με τις πληρωμές του Δεκεμβρίου οριζόντιες αυξήσεις της τάξης των 70 ευρώ, αλλά και αναπροσαρμογές επιδομάτων.

Πώς διαμορφώνονται τα αφορολόγητα όρια για τις οικογένειες

Όσον αφορά, λοιπόν, στις αλλαγές στην φορολογία, ενώ μένει σταθερό το αφορολόγητο ποσό στα 8.636 ευρώ για άγαμους, αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο στα ζευγάρια που έχουν παιδιά. Πόσο αυξάνεται λοιπόν το αφορολόγητο για τις οικογένειες με παιδιά;

Το όφελος σε επίπεδο ετήσιας μείωσης φόρου διαμορφώνεται σε 90 ευρώ για κάθε μισθωτό, συνταξιούχο ή κατ’ επάγγελμα αγρότη με 1 εξαρτώμενο τέκνο και σε 220 ευρώ για κάθε μισθωτό, συνταξιούχο και κατ’ επάγγελμα αγρότη με 2 ή 3 τέκνα. Για μισθωτό, συνταξιούχο και κατ’ επάγγελμα αγρότη με 4 εξαρτώμενα τέκνα το ετήσιο όφελος ανέρχεται σε 240 ευρώ.

Συγκεκριμένα, η ετήσια έκπτωση φόρου εισοδήματος, η οποία προκύπτει θα αυξηθεί:

Πόσο αυξάνονται οι μισθοί μέσω της «ψαλιδισμένης» παρακράτησης

Για παράδειγμα, με το σημερινό καθεστώς, μια:

Έτσι, προκύπτει και ενίσχυση … δια της πλαγίας στους μισθωτούς με αύξηση των καθαρών αποδοχών από 6,4 έως 18,3 ευρώ το μήνα ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών και το αν εργάζονται στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, λόγω των μειωμένων κρατήσεων με την «ενίσχυση» του αφορολογήτου.

 

Exit mobile version