Quantcast
Άγριο «τσεκούρι» μέχρι 47,5% στις επικουρικές 150.000 συνταξιούχων - enikonomia.gr
share

Άγριο «τσεκούρι» μέχρι 47,5% στις επικουρικές 150.000 συνταξιούχων

δημοσιεύτηκε:

Αγριες περικοπές που φτάνουν μέχρι και 47,5% θα δουν αύριο στις επικουρικές τους συντάξεις 150.000 συνταξιούχοι που θα πληρωθούν στα ΑΤΜ των τραπεζών τη σύνταξη Σεπτεμβρίου. Είναι το δεύτερο κύμα περικοπών σε όσους έχουν άθροισμα από κύρια και επικουρική πάνω από τα 1.300 ευρώ μικτά ή περίπου 1.120 ευρώ καθαρά.

Το πρώτο κύμα ήταν τον Αύγουστο και θα ακολουθήσει τρίτος γύρος τον Οκτώβριο. Εκεί όλοι θα έχουν και αναδρομική μείωση με αποτέλεσμα τα ποσά επικουρικών να εξαϋλώνονται. Σε περιπτώσεις συνταξιούχων (με ονοματεπώνυμο) που αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, η επικουρική του Οκτωβρίου κατεβαίνει ακόμη και στα 9,33 ευρώ λόγω αναδρομικών κρατήσεων.

Οι περικοπές γονατίζουν 250.000 συνταξιούχους 23 επικουρικών ταμείων που εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑ.
Στις 2 Σεπτεμβρίου ο κόφτης πιάνει 150.000 συνταξιούχους. Τον Αύγουστο έπιασε 67.000 και τον Οκτώβριο άλλους 40.000.

Οι επικουρικές Σεπτεμβρίου από το ΕΤΕΑ πιστώνονται από σήμερα το απόγευμα και σε πολλές περιπτώσεις, όπως φαίνεται από τα στοιχεία των πληρωμών που εξασφάλισε και αποκαλύπτει αναλυτικά ο Ελεύθερος Τύπος, οι νέες αυτές μειώσεις «τρώνε» ως και 138 ευρώ από την επικουρική σύνταξη.

Θα υπάρξουν και περιπτώσεις μικρών περικοπών (ΔΕΗ), ενώ τον Αύγουστο υπήρξαν και κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις συνταξιούχων (π.χ. του ΕΛΕΜ της πρώην Αγροτικής) όπου τα 378 ευρώ έγιναν 410 με τον επανυπολογισμό.

Αυτές είναι σπάνιες εξαιρέσεις που δεν εμφανίζονται στην πληρωμή του Σεπτεμβρίου.

Το ΕΤΕΑ έριξε «μαύρο» στα εκκαθαριστικά σημειώματα των συνταξιούχων και μάλιστα δεν θα ανεβάσει κανένα εκκαθαριστικό, ούτε για το σύνολο των 250.000 επικουρικών που επανυπολογίζονται και μειώνονται, αλλά ούτε και για τις συντάξεις των υπόλοιπων 900.000 δικαιούχων που επανυπολογίζονται και ναι μεν έχουν μειώσεις, αλλά επειδή έχουν άθροισμα κάτω από τα 1.300 ευρώ με τις κύριες συντάξεις οι μειώσεις απλώς εγγράφονται αλλά δεν αφαιρούνται.

Κανένας λοιπόν από τους 1.230.000 δικαιούχους επικουρικής δεν θα μπορεί να δει και να τυπώσει το εκκαθαριστικό με το ποσό της σύνταξής του, γιατί το ΕΤΕΑ έβαλε «απαγορευτικό» και αποφάσισε να μην αναρτήσει τα αναλυτικά σημειώματα για να μη δουν οι συνταξιούχοι τις νέες μειωμένες επικουρικές τους και τις λοιπές κρατήσεις. Αυτό θα γίνει αφού ολοκληρωθεί και ο τρίτος γύρος των περικοπών που θα πιάσει άλλους 40.000 συνταξιούχους με την πληρωμή του Οκτωβρίου.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.