Ανείσπρακτα ενοίκια: Πώς θα γλιτώσετε τον φόρο – Οι δύο κινήσεις – “κλειδιά”

ανείσπρακτα ενοίκια

Τη δυνατότητα να γλιτώσουν από την καταβολή του φόρου των ανείσπρακτων ενοικίων του 2022 αλλά και να μην πληρώσουν φόρο από 15% έως 45%  έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων αρκεί να προχωρήσουν σε δύο συγκεκριμένες ενέργειες.

Συγκεκριμένα για να μην φορολογηθούν για τα ενοίκια αυτά οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πρέπει πριν υποβάλουν τη φορολογική δήλωσή τους:

Τα δικαιολογητικά

Εάν οι υπόχρεοι δεν υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη δήλωση των ανείσπρακτων ενοικίων, τότε τα εισοδήματα θα θεωρηθούν ανείσπρακτα και η εφορία θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης και θα φορολογήσει τα ποσά αυτά. Δηλαδή εάν δεν υποβληθεί έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2023 η τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, τότε η Δ.Ο.Υ. θα εκδώσει Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού.

Επίσης επισημαίνεται πως εάν οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τα ανείσπρακτα εισοδήματά προς την εφορία τότε θα κληθούν να πληρώσουν φόρους για αυτά.

Με βάση την ισχύουσα φορολογική κλίμακα το ετήσιο καθαρό φορολογητέο εισόδημα από ενοίκια φορολογείται αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ, αφού προηγουμένως αφαιρεθεί από αυτά ποσοστό 5% που αναγνωρίζεται ως δαπάνη για επισκευή, συντήρηση, ανακαίνιση και άλλες λειτουργικές ανάγκες των εκμισθούμενων ακινήτων.

Επίσης επισημαίνεται πως τα εισοδήματα από τα ενοίκια φορολογούνται ως εξής:

Τι ισχύει σε περίπτωση πτώχευσης

Αντίγραφο του πίνακα αναγγελίας χρεών στον οποίο θα εμφανίζεται η απαίτηση του εκμισθωτή / υπεκμισθωτή θα πρέπει να προσκομίσει ο  μισθωτής  που έχει πτωχεύσει . Από όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά που κατά περίπτωση προσκομίζονται στη ΔΟΥ θα πρέπει να προκύπτει το χρονικό διάστημα για το οποίο οφείλονται μισθώματα.

Ανείσπρακτα: Ποια δηλώνονται και ποια δεν δηλώνονται και πώς φορολογούνται 

Δηλώνονται:

Δεν δηλώνονται:

Δεν μπορούν να δηλωθούν ανείσπρακτα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας των φυσικών προσώπων, όταν τα εισοδήματα αυτά προέρχονται  από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά και αποζημίωση χρήσης ακινήτου

 

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version