Quantcast
Αντικειμενικές αξίες: «Ρυθμιστές» τοπικοί άρχοντες καθορίζουν το δικαίωμα των δημοτών σε παροχές - enikonomia.gr
share

Αντικειμενικές αξίες: «Ρυθμιστές» τοπικοί άρχοντες καθορίζουν το δικαίωμα των δημοτών σε παροχές

δημοσιεύτηκε:

Το δικαίωμά τους να εισπράξουν ή να ενταχθούν σε κοινωνικές παροχές όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ή το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο για το ρεύμα, έχασαν από τη μια μέρα στην άλλη χιλιάδες πολίτες: Και αυτό γιατί η αύξηση στις αντικειμενικές αξίες «πέταξε» εκτός παροχών όσους ήταν στα όρια των περιουσιακών κριτηρίων, καθώς εμφανίστηκαν να έχουν στην κατοχή τους μεγαλύτερης αξίας ακίνητα.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Το Υπουργείο Οικονομικών «νίπτει τα χείρας του» και δεν δείχνει πρόθεση να καταρτίσει γενική ρύθμιση που θα επιτρέψει να λάβουν ξανά τις παροχές όσοι έχασαν τις προϋποθέσεις για μια «χούφτα ευρώ». Αντίθετα, ρίχνει το «μπαλάκι» στους Δήμους καλώντας τους να αιτηθούν αναθεώρηση των αντικειμενικών.

Ρυθμιστές οι τοπικοί άρχοντες, καθορίζουν τους φόρους που θα πληρώσουν οι δημότες τους

Μέσα από αυτή τη διαδικασία σε όποιες περιοχές επιτευχθεί μείωση των τιμών ζώνης, μέσω των Δήμων, κάποιοι από τους δικαιούχους που έχασαν επιδόματα θα επανέλθουν, αλλά δεν θα υπάρξει αναδρομική ισχύς.

Σε κάθε περίπτωση οι τοπικοί άρχοντες αναδεικνύονται πλέον σε ρυθμιστές ακόμη και για το αν θα πάρουν επιδόματα ή όχι κάποιοι από τους δημότες τους!

Ήδη στην «ουρά» περιμένουν σχεδόν 300 Δήμοι από τους συνολικά 362 να υποβάλουν ενστάσεις στο Υπουργείο Οικονομικών για το ύψος των αντικειμενικών στην περιοχή τους. Το δικαίωμα αυτό το αποκτούν μέσα από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και όπως είναι λογικό το υπουργείο θα αποκτήσει… πολλή δουλειά. Κάθε τοπικός άρχοντας άλλωστε θα θελήσει να πετύχει «ψαλίδισμα» αντικειμενικών καθώς έτσι οι δημότες του θα βγουν πολλαπλά κερδισμένοι!

Άλλωστε, λόγω των υπέρμετρων αυξήσεων των αντικειμενικών τιμών αρκετοί φορολογούμενοι υποχρεώθηκαν να πληρώσουν σημαντικά αυξημένους φόρους για μεταβιβάσεις ακινήτων ή για τον ΕΝΦΙΑ, τα δημοτικά τέλη ή έχασαν δικαιώματα να εισπράξουν από το κράτος κοινωνικές παροχές, για τις οποίες ισχύουν περιουσιακά κριτήρια χορήγησης που αφορούν στο ύψος της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων τους. Τώρα στους δήμους δίνεται η ευκαιρία με τεκμηριωμένη άποψη να αλλάξουν τα δεδομένα υπέρ των δημοτών τους και να συμβάλλουν στον περιορισμό των επιβαρύνσεων.

 Από πότε αρχίζουν αιτήσεις οι Δήμοι

Το υπουργείο Οικονομικών δίνει χρονικό περιθώριο έως τις 20 Ιανουαρίου 2023 στους δήμους που διαμαρτύρονται για υπερβολικές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων προκειμένου να υποβάλουν αιτιολογημένη γνώμη για τις τιμές ζώνης της περιοχής τους ξεκαθαρίζοντας ότι οι οποίες αλλαγές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.

Ουσιαστικά το υπουργείο δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στους δήμους να υποβάλουν τη προβλεπόμενη γνώμη τους για τις τιμές ζώνης στην περιοχή τους καθώς όπως λένε αρμόδιες πηγές το 2021 κατά τη διαδικασία προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών εστάλη επιστολή σε όλους τους Δήμους για διατύπωση γνώμης αλλά μόλις 1 στους 10 απάντησε.

Τώρα, οι υπόλοιποι 9 στους 10 δήμους έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών εντός των ορίων τους ήδη από τις 10 Δεκεμβρίου 2022 και έως 20 Ιανουαρίου 2023 «ώστε να αξιολογηθεί αν τυχόν υπάρχουν εξαιρετικές περιπτώσεις που ενδεχομένως να δημιουργείται κάποιο πρόβλημα.

Χωρίς αναδρομική ισχύ το «ψαλίδι» των αντικειμενικών

Ως τώρα εξαιτίας των υπέρμετρων αυξήσεων των τιμών αυτών πολλοί φορολογούμενοι υποχρεώθηκαν να πληρώσουν σημαντικά αυξημένους φόρους για τα ακίνητά τους ή έχασαν δικαιώματα να εισπράξουν από το κράτος κοινωνικές παροχές, για τις οποίες ισχύουν περιουσιακά κριτήρια χορήγησης που αφορούν στο ύψος της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων τους.

Όπως ορίζει το άρθρο 51 του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή ειδικά για τις τιμές ζώνης που ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2022 οι δήμοι δύνανται να υποβάλουν τη γνώμη για τις τιμές ζώνης της χωρικής τους αρμοδιότητας. Ξεκαθαρίζεται ότι «αν πραγματοποιηθεί επανάληψη της διαδικασίας για συγκεκριμένες ζώνες, οι αξίες που καθορίζονται κατόπιν αυτής ισχύουν από την έναρξη ισχύος της σχετικής απόφασης κι εφεξής». Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που καθοριστούν νέες τιμές ζώνης δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή τόσο στον ΕΝΦΙΑ του 2022 όσο και στους φόρους μεταβίβασης ακινήτων που έχουν πληρώσει οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2022 που ενεργοποιήθηκαν οι νέες αντικειμενικές αξίες.

Ποιοι φόροι μειώνονται εφόσον συμφωνήσει το ΥΠΟΙΚ σε μείωση αντικειμενικών

Οι όποιες διορθώσεις γίνουν θα επηρεάσουν μια σειρά από φόρους και τέλη που συνδέονται με τις αντικειμενικές αξίες, μεταξύ των οποίων ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος μεταβίβασης, κληρονομιάς, δωρεών και γονικών παροχών, κ.ά.

Με άλλα λόγια, η ένσταση που θα κάνει ένας δήμος και η απόφαση που θα λάβει το ΥΠΟΙΚ ουσιαστικά θα καθορίσει και το ύψος του ΕΝΦΙΑ ή του φόρου μεταβίβασης ή οποιουδήποτε άλλου φόρου ή τέλους συνδέεται με ακίνητα, το οποίο θα κληθεί να πληρώσει τελικά ο κάθε δημότης!

Αν και πρόκειται για μια κίνηση που οπωσδήποτε θα διορθώσει αδικίες, εντούτοις μάλλον διαμορφώνει συνθήκες που επιτρέπουν μικροπολιτικές συναλλαγές και πολιτική εκμετάλλευση.

Για τον επανακαθορισμό θα ληφθούν υπόψη γνωμοδοτήσεις που θα κληθούν να υποβάλουν οι ίδιοι οι δήμοι της χώρας οι οποίοι διαμαρτύρονται για αδικαιολόγητα μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές των χωρικών τους αρμοδιοτήτων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.