Στην τελική ευθεία φαίνεται πως βρίσκεται η υλοποίηση του πλαισίου για τα χρωματιστά τιμολόγια φυσικού αερίου των καταναλωτών καθώς τώρα αυτό είναι σε διαδικασία διαβούλευσης και τον επόμενο μήνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη για το θέμα αυτό μεταξύ της ΡΑΑΕΥ και της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Της Κατερίνας Φεσσά
Θα υπάρξουν λοιπόν δύο βασικές κατηγορίες χρωματιστών τιμολογίων του φυσικού αερίου, η μια θα είναι το μπλε που θα έχει σταθερή τιμή τουλάχιστον για 1 χρόνο και θα υπάρχει μια ελάχιστη ρήτρα αποχώρησης και η άλλη το κίτρινο που θα έχει κυμαινόμενη τιμή οποία θα συνδέεται με κάποιον δείκτη της χονδρεμπορικής αγοράς, όπως με το TTF. Τα τιμολόγια αυτά θα πρέπει να ανακοινώνονται την 1η του μήνα από τους παρόχους στη ΡΑΑΕΥ. Και κάθε μήνα θα βγαίνει το εργαλείο σύγκρισης τιμών φυσικού αερίου που θα έχει τα μπλε τιμολόγια και τα κίτρινα. Ουσιαστικά στο φυσικό αέριο θα εφαρμοστεί παρόμοιο πλαίσιο με αυτό του ηλεκτρικού ρεύματος.
Τα τιμολόγια
Στις υποχρεώσεις που θα έχουν οι πάροχοι όσον αφορά στα χρωματιστά τιμολόγια του φυσικού αερίου των καταναλωτών αναφέρεται ο αντιπρόεδρος της ΡΑΑΕΥ, Δημήτρης Φούρλαρης μιλώντας στο enikonomia.gr
« Οι πάροχοι θα έχουν την υποχρέωση να προσφέρουν στους καταναλωτές χρωματιστά τιμολόγια φυσικού αερίου, δηλαδή ή μπλε ή κίτρινα και αυτά θα πρέπει να έχουν χρωματική σήμανση όπως ισχύει και στο ηλεκτρικό ρεύμα» τονίζει και επισημαίνει πως στο νέο πλαίσιο του φυσικού αερίου δεν έχει συμπεριληφθεί το πώς θα γίνεται η αυτόματη μετάπτωση από το ένα τιμολόγιο στο άλλο και εξηγεί και τον λόγο.
«Το φυσικό αέριο δεν έχει τις ιδιαιτερότητες του ηλεκτρισμού. Τον ηλεκτρισμό τον έχει όλος ο κόσμος ενώ το φυσικό αέριο δεν το έχει. Οπότε αυτός που επιλέγει φυσικό αέριο είναι πιο συνειδητός και είναι πιο ενήμερος από έναν καταναλωτή ρεύματος» τονίζει και προσθέτει πως ο πάροχος θα προγνωστοποιεί δύο μήνες νωρίτερα από την καθορισμένη ημερομηνία στον καταναλωτή τα είδη του τιμολογίου (μπλε ή κίτρινο) προκειμένου να επιλέξει αυτό που είναι της αρεσκείας του.
Ενώ στην ερώτηση για το εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί τιμολόγιο φυσικού αερίου και για ευάλωτες ομάδες όπως είναι στο ρεύμα, ο κ. Φούρλαρης εκτιμά πως δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. «Δεν νομίζω ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί ευάλωτες καταναλωτές στο φυσικό αέριο. Χωρίς ρεύμα ο καταναλωτής δεν ζει, ενώ χωρίς φυσικό αέριο ζει» συμπληρώνει
Οι αλλαγές
Επίσης ο αντιπρόεδρος της ΡΑΑΕΥ αναφέρει τις αλλαγές που προωθούνται με την ενεργοποίηση του πλαισίου περί χρωματιστών τιμολογίων για τους καταναλωτές. Αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Φούρλαρη αυτές είναι οι εξής:
- Διασφάλιση της σταθερότητας των συμβάσεων. Αυτό μεγαλώνει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών προς την αγορά.
- Τιμή δυνατότητας μονομερούς τροποποίησης των σταθερών τιμολογίων του φυσικού αερίου. Αυτό ισχύει και για τον ηλεκτρισμό.
- Σταθερότητα και αλλαγή κάποιων χαρακτηριστικών της τιμολογιακής πολιτικής των κυμαινόμενων τιμολογίων ύστερα από ένα εξάμηνο εάν προκύπτει κάποιος σοβαρός λόγος, όπως μια ενεργειακή κρίση, μια ανωτέρα βία κλπ
- Κανόνες διαφάνειας σε σχέση με τις διαφημίσεις των προϊόντων. Ο στόχος είναι να μπορεί να κατανοήσει ο καταναλωτής τη διαφήμιση ενός προϊόντος που βλέπει στην τηλεόραση και να μπορεί να επιλέξει ακριβώς αυτό που εξυπηρετεί τις ανάγκες του.
- Να μην είναι ad hoc η τιμή που θα πληρώνει ο καταναλωτής στο κίτρινο τιμολόγιο φυσικού αερίου. Δηλαδή μέχρι σήμερα ο καταναλωτής λαμβάνει ένα τιμολόγιο φυσικού αερίου το οποίο συμπεριλαμβάνει μια τιμή προμήθειας που είναι κατά περίπτωση, δηλαδή δεν είναι συγκεκριμένη καθώς κάθε μήνα είναι διαφορετική. Ο στόχος του νέου πλαισίου είναι ο καταναλωτής να μπορεί συγκρίνει εάν αυτήν την τιμή που του δίνει κάθε μήνα ο πάροχος στο κίτρινο τιμολόγιο είναι αυτή που πρέπει να προκύπτει από κάποιον συγκεκριμένο δείκτη της χονδρεμπορικής αγοράς του φυσικού αερίου.
Η εφαρμογή
Ενώ όσον αφορά στο πότε θα τεθούν σε εφαρμογή τα χρωματιστά τιμολόγια του φυσικού αερίου για τους καταναλωτές ο αντιπρόεδρος της ΡΑΑΕΥ εκτιμά πως αυτό θα γίνει τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.