Δώρο Πάσχα θα χορηγηθεί και φέτος τόσο στους μισθωτούς εργαζόμενους του ιδιωτικού του τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας από τους εργοδότες όσο και σε ανέργους που επιδοτούνται από την ΔΥΠΑ. Και στις δύο περιπτώσεις η καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή του Δώρου φαίνεται πως θα είναι η Μεγάλη Τετάρτη, 8η Απριλίου. Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα ισχύουν τα εξής:
Α. Για τον Ιδιωτικό Τομέα
1.Οι προϋποθέσεις
Στον ιδιωτικό τομέα η καταβολή του Δώρου Πάσχα 2026 θα πρέπει να γίνει έως τη Μεγάλη Τετάρτη, 8 Απριλίου από τον εργοδότη στον εργαζόμενο, εφόσον ο δεύτερος πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:
-Συνδέεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας
-Είναι μισθωτός και εργάζεται από την 1η Ιανουαρίου 2026 έως και τις 30 Απριλίου 2026
2. Ο υπολογισμός του ποσού
- Ολόκληρο Δώρο Πάσχα θα πρέπει να λάβουν όσοι έχουν εργαστεί από την 1η Ιανουαρίου 2026 έως και τις 30 Απριλίου 2026. Διευκρινίζεται πως το Δώρο αντιστοιχεί σε μισό μηνιαίο μισθό σε όσους αμείβονται με αυτόν τον τρόπο και σε 15 ημερομίσθια σε όσους πληρώνονται κατά αυτόν τον τρόπο.
- Μέρος του Δώρου Πάσχα:
-Αυτό ισούται με 1 ημερομίσθιο ή με το 1/30 του μηνιαίου μισθού (και όχι 1/25) για κάθε 8 ημέρες διαρκείας της εργασιακής σχέσεως από την 1η Ιανουαρίου 2026 έως και τις 30 Απριλίου 2026. Και αυτό ισχύει για τους μισθωτούς εργαζόμενους που δεν έχουν απασχοληθεί ολόκληρο το χρονικό διάστημα αυτό.
– Εάν ο εργαζόμενος έχει εργαστεί για διάστημα λιγότερο 8 ημερών, τότε θα του καταβληθεί Δώρο ανάλογο κλάσμα. Ο υπολογισμός του 8ημέρου γίνεται με το ημερολόγιο, χωρίς να αφαιρούνται οι Κυριακές και εορτές που εμπίπτουν στο διάστημα από 1.1.2026 μέχρι 30.4.2026.
Αξίζει να σημειωθεί πως, εάν ο εργοδότης δεν καταβάλει εντός της νόμιμης προθεσμίας το Δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους, τότε οι τελευταίοι θα μπορούν είτε ατομικώς είτε μέσω των σωματείων που τους εκπροσωπούν να απευθυνθούν άμεσα στην αρμόδια Υπηρεσία της Επιθεώρησης Εργασίας προκειμένου να τους χορηγηθεί. Σε αυτήν περίπτωση ο εργοδότης υπόκειται στις ποινικές κυρώσεις από την επομένη της 30ής Απριλίου (από 1 Μαΐου και εφ’ εξής).
Β. Για τους ανέργους
Το ποσό του Δώρου Πάσχα 2026 αναμένεται να υπολογιστεί με δύο διαφορετικούς τρόπους στους επιδοτούμενους ανέργους. Ειδικότερα:
α. Το τακτικό επίδομα ανεργίας των 540 ευρώ
Το μισό ποσό του μηνιαίου επιδόματος ανεργίας ως Δώρο Πάσχα θα λάβουν σήμερα όσοι επιδοτούνται σήμερα κατά αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο το ποσό των 540 ευρώ θα αυξηθεί φέτος επειδή από την 1η Απριλίου αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω ο κατώτατος μισθός. Εάν λοιπόν ο κατώτατος αυξηθεί μεταξύ των 3,50% και του 8%, δηλαδή από 30,8 ευρώ έως και 70,40 ευρώ, τότε αυτός θα κυμανθεί μεταξύ 910,8 ευρώ με 950,40 ευρώ μεικτά, από 880 ευρώ μεικτά που είναι σήμερα. Η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει και το ποσό του Δώρου Πάσχα των ανέργων.
Δηλαδή το ποσό θα ανέβει στα 279,45 ευρώ με 291,60 ευρώ από 270 ευρώ που είναι σήμερα. Συνεπώς, οι δικαιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
Ολόκληρο Δώρο Πάσχα θα λάβουν οι άνεργοι που επιδοτούνται από τη ΔΥΠΑ για το διάστημα, 1η Ιανουαρίου-30 Απριλίου, χωρίς διακοπή και που απασχολούνταν με καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τονιστεί πως, ολόκληρο το Δώρο αντιστοιχεί σε 12,5 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
«Ψαλιδισμένο» θα είναι το Δώρο Πάσχα για τους ανέργους που δούλεψαν με καθεστώς μερικής απασχόλησης και που επιδοτήθηκαν το διάστημα αυτό.
Εάν το διάστημα επιδότησης ανεργίας ήταν μικρότερο από 1η Ιανουαρίου-30 Απριλίου, τότε το Δώρο Πάσχα θα προσαρμοστεί αναλογικά. Δηλαδή θα δοθεί ενίσχυση που θα είναι ίση με 3 ημερήσια επιδόματα για κάθε μήνα επιδότησης. Ενδεικτικά αναφέρεται:
– Τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας θα καταβληθούν σε όσους επιδοτήθηκαν για 1 μήνα
– Έξι ημερήσια επιδόματα θα χορηγηθούν σε όσους επιδοτήθηκαν για διάστημα 2 μηνών.
β. Το νέο κλιμακωτό επίδομα ανεργίας ύψους έως 1.295 ευρώ
Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να συμπαρασύρει προς τα πάνω και τον υπολογισμό του νέου επιδόματος ανεργίας ύψους έως και 1.295 ευρώ. Ακόμη επισημαίνεται πως το ποσό του Δώρου Πάσχα ενδέχεται να υπολογιστεί εκτός μεγάλου απροόπτου με βάση το σταθερό μέρος του νέου πιλοτικού επιδόματος ανεργίας. Υπενθυμίζεται, πως ο υπολογισμός του σταθερού μέρους γίνεται σύμφωνα με τις αποδοχές που έχει ο δικαιούχος. Και αρχίζει από το 70% του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου ή του μέσου ημερομισθίου του δικαιούχου (σε περίπτωση που οι αποδοχές του ήταν μικρότερες από τον κατώτατο μισθό), αλλά γίνεται μια σταδιακή μείωση στο τέλος της περιόδου επιδότησης. Ειδικότερα:
- Το τελικό ποσό επιδότησης ανεργίας ισούται με το 70% του κατώτατου ημερομίσθιου κατά την περίοδο του πρώτου τριμήνου.
- Το ποσό της επιδότησης ανεργίας πέφτει στο 60% του κατώτατου ημερομίσθιου κατά το δεύτερο τρίμηνο της πληρωμής.
- Το ποσό της επιδότησης ανεργίας μειώνεται στο 50% του κατώτατου ημερομίσθιου κατά το τρίτο τρίμηνο.
- Τα ποσό της επιδότησης ανεργίας κατεβαίνει στο 40% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη κατά τέταρτο τρίμηνο.
- Το παραπάνω, εφαρμόζεται για το πρώτο έτος χορήγησης του επιδόματος
