Έφοδος ακόμη και στα σπίτια των οφειλετών της εφορίας – Τι αλλάζει με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων

εφορία

εφορία

Αυστηροποιείται περαιτέρω η διαδικασία των κατασχέσεων σε βάρος των φορολογούμενων που χρωστούν στην Εφορία με τον νέο Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) που ψηφίστηκε  πρόσφατα στη Βουλή.

Όπως προβλέπεται,  οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ μπορούν να κάνουν εφόδους στα σπίτια των οφειλετών του Δημοσίου προκειμένου να κατασχέσουν κινητά αντικείμενα τους. Επίσης επισημαίνεται ότι  οι υπάλληλοι μπορούν να εισέρχονται και σε κάθε άλλο χώρο που βρίσκεται στην κατοχή του καθ’ ου η εκτέλεση, να ανοίγουν τις πόρτες και να προβαίνουν  σε έρευνες, καθώς και να ανοίγουν κλειστά έπιπλα, σκεύη, ή δοχεία.

Ωστόσο οι επισκέψεις αυτές δεν  μπορούν να γίνονται νυχτερινές ώρες, Κυριακές και αργίες, εκτός και αν υπάρχουν πληροφορίες, ότι ο οφειλέτης ετοιμάζεται να φύγει στο εξωτερικό. Επίσης, στις περιπτώσεις αντικειμένων που είναι ασφαλισμένα, θα κατάσχεται και η αποζημίωση που οφείλεται από την ασφάλιση.

Ακολουθούν τα σχετικά άρθρα του Νόμου  ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4978/2022 ΦΕΚ 190/Α/7-10-2022 Κύρωση Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων

Στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’ με τίτλο  ” ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΗ” αναφέρονται τα εξής:

Άρθρο 11: Εξουσίες ενεργούντος την κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη

Άρθρο 12: Πολλαπλές κατασχέσεις

Οποιαδήποτε προγενέστερη κατάσχεση του Δημοσίου ή τρίτων δεν εμποδίζει την επιβολή κατάσχεσης σύμφωνα με το άρθρο 10, ούτε η κατάσχεση του Δημοσίου εμποδίζει την επιβολή κατάσχεσης από άλλους. Η αναγγελία οποιουδήποτε δεν αποτελεί τεκμήριο παραίτησης από την κατάσχεση. Με την επιφύλαξη του άρθρου 22, σε περίπτωση πολλαπλών κατασχέσεων, δικαιώματα και έξοδα εκτέλεσης δικαιούται να λαμβάνει μόνο εκείνος με επίσπευση του οποίου περατώθηκε η κατακύρωση, καθώς και το Δημόσιο. Όταν την εκτέλεση επισπεύδει το Δημόσιο, δεν μπορεί να συνεχίσει τον πλειστηριασμό τρίτος δανειστής που αναγγέλθηκε.

Άρθρο 13: Συνέπειες κατάσχεσης κινητών

Άρθρο 14: Κατάσχεση νομισμάτων και χρεογράφων

Exit mobile version