Εφορία: Ποιες ενέργειες πρέπει να κάνετε για να αμφισβητήσετε πρόστιμα και φόρους

εφορία

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στην Εφορία και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, (ΔΕΔ) για να αμφισβητήσουν φόρους και πρόστιμα που τους έχουν βεβαιωθεί.

Όπως αναφέρει η ισχύουσα νομοθεσία εάν ο φορολογούμενος θεωρεί ότι αδικήθηκε από κάποια απόφαση επιβολής φόρου ή προστίμου της φορολογικής διοίκησης τότε αρχικά δεν μπορεί να προσφύγει απευθείας στα διοικητικά δικαστήρια αλλά υποχρεούται να ασκήσει «ενδικοφανή προσφυγή» υποβάλλοντας σχετική αίτηση στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών του υπουργείου Οικονομικών και καταβάλλοντας το 50% των αμφισβητούμενων ποσών.  Ωστόσο αυτό το 50% μπορεί να το  γλιτώσει κανείς μόνο εάν δώσει επαρκή στοιχεία  που δικαιολογούν αναστολή για σοβαρούς λόγους οικονομικής αδυναμίας.

Ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών: Σε ποιες περιπτώσεις γίνεται και πώς

Ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών μπορεί να κάνει κάποιος σε συγκεκριμένες περιπτώσεις .Αυτές  είναι οι εξής:

Επίσης επισημαίνεται πως η ενδικοφανής προσφυγή ασκείται κατά πράξεων των φορολογικών αρχών, εντός ανατρεπτικής προθεσμίας 30 ημερών που αρχίζει από τη συντέλεση της κοινοποίησης της πράξης ή τη συντέλεση της παράλειψης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5 του Κ.Φ.Δ. ή αντίστοιχα του άρθρου 63 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας. Ειδικά για τους κατοίκους εξωτερικού η σχετική προθεσμία ορίζεται σε 60 ημέρες. Επισημαίνεται ότι η ως άνω προθεσμία για την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, αναστέλλεται για το χρονικό διάστημα από την 1η έως την 31η Αυγούστου.

 

 

 

 

Exit mobile version