Εφορία: Στο στόχαστρο δωρεές χωρίς παραστατικά

Στο στόχαστρο της εφορίας βρίσκονται οι δωρεές χρηματικών ποσών.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα” Καθημερινή”, η εφορία καλεί τους φορολογούμενους που προχώρησαν σε αφορολόγητες δωρεές χρηματικών ποσών αλλά ξέχασαν να υποβάλουν το τραπεζικό παραστατικό που αποδεικνύει ότι η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω των πιστοποιητικών ιδρυμάτων.

Οι δωρητές θα κληθούν να προσκομίσουν τα στοιχεία στην εφορία και όσοι δεν τα έχουν θα κληθούν να πληρώσουν φόρο με συντελεστή 10% επί του ποσού της δωρεάς.
Παράλληλα, σε αυτές τις περιπτώσεις η εφορία θα ελέγξει όσους έκαναν δωρεά χρηματικών ποσών εκτός τραπεζικού συστήματος για την προέλευση των χρημάτων, ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι δηλωμένα και ως εκ τούτου φορολογημένα ή εάν πρόκειται για “μαύρο” χρήμα.

Με στόχο να αντιμετωπισθούν τα λάθη και οι παραλείψεις, τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ΑΑΔΕ να εκδώσει σχετική εγκύκλιο με την οποία θα παρασχεθούν οδηγίες τόσο στους φορολογούμενους όσο και στις εφορίες, που δέχονται αλλεπάλληλα ερωτήματα πολιτών.
Επιπλέον, στις αρχές του επόμενου μήνα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα ανοίξει την πλατφόρμα myProperty για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου γονικής παροχής και δωρεών.


Exit mobile version