Quantcast
Εκκρεμείς συντάξεις: Πόσες είναι ανά Ταμείο – Ποιες θα αποπληρωθούν το πρώτο εξάμηνο του 2022 - enikonomia.gr
share

Εκκρεμείς συντάξεις: Πόσες είναι ανά Ταμείο – Ποιες θα αποπληρωθούν το πρώτο εξάμηνο του 2022

δημοσιεύτηκε:

Τα ακριβή στοιχεία για τις εκκρεμείς συντάξεις φέρνει στο φως η Realnews. Ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και ναυτικοί περιμένουν κατά μέσο όρο περισσότερο από ένα χρόνο για να λάβουν τη σύνταξή τους, σύμφωνα με την καταγραφή που έχει κάνει ο ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης.

ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΑΥΡΟΥΛΗ

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η Realnews, τα οποία βρίσκονται στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, στο τέλος Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που εκκρεμούσαν στον e-ΕΦΚΑ ανέρχονταν σε 122.229, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αφορά το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καθώς 42.691 αιτήσεις ιδιωτικών υπαλλήλων βρίσκονται σε αναμονή, και ακολουθούν 29.266 αιτήσεις αγροτών και 23.980 αιτήσεις ελεύθερων επαγγελματιών.

Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ασφαλισμένους αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, καθώς οι θεσμοί στην τελευταία επίσκεψή τους έκρουσαν των κώδωνα του κινδύνου για τον ρυθμό έκδοσης των συντάξεων, ενώ η τακτοποίησή τους συνδέεται ευθέως με την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από το καθεστώς της αυστηρής εποπτείας.

Οι ηγεσίες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του e-ΕΦΚΑ έχουν δεσμευτεί ότι το στοκ αιτήσεων για την καταβολή κύριας σύνταξης θα εξαλειφθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022, με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη να επισημαίνει ότι από τον Νοέμβριο θα εκδίδονται 30.000 συντάξεις τον μήνα.

Στις εκκρεμείς αιτήσεις θα πρέπει να προστεθούν περίπου 150.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ παροχή.

Ο υπουργός Εργασίας έθεσε ως στόχο στους 600 δημοσίους υπαλλήλους-εισηγητές που ασχολούνται με την έκδοση συντάξεων τη διεκπεραίωση 60 περιπτώσεων ανά μήνα (τριών συντάξεων την ημέρα).

Σε διαφορετική περίπτωση, θα μετακινούνται σε άλλη υπηρεσία.

Η καταγραφή των εκκρεμών συντάξεων

Οι εκκρεμείς αιτήσεις για τη χορήγηση κύριας σύνταξης ανέρχονταν σε 122.299, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτές οι περιπτώσεις διεθνών συντάξεων (δηλαδή όσων συνταξιοδοτήθηκαν από εργασία τους στο εξωτερικό), καθώς και οι περιπτώσεις που εκκρεμούν λόγω δικαστικής διαμάχης.

Εξ αυτών, οι ληξιπρόθεσμες, που η αίτηση έχει υποβληθεί πάνω από 3 μήνες, δεν ξεπερνούν τις 95.000. Σύμφωνα με τα στοιχεία με ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου 2021, τα οποία έχει στη διάθεσή της η «R», η ακτινογραφία του συνόλου των εκκρεμών συντάξεων ανά ταμείο έχει ως εξής:

Στις 42.691 ανέρχονται οι αιτήσεις στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ, η πλειονότητα των ιδιωτικών υπαλλήλων λαμβάνει προσωρινή σύνταξη 3-4 μήνες μετά την υποβολή της αίτησης, ενώ η οριστική σύνταξη δίνεται μετά από 6 έως 8 μήνες το μέγιστο.

Στις 29.266 φτάνουν οι εκκρεμείς αιτήσεις στο πρώην ΟΓΑ, από αγρότες που βρίσκονται σε αναμονή ακόμη και 2 χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία του ταμείου, περίπου 20% των αιτήσεων θα απορριφθεί, καθώς οι ασφαλισμένοι οφείλουν στον ΟΓΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το όριο των οφειλών για τη λήψη σύνταξης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 6.000 ευρώ. Στις 23.980 ανέρχονται οι αιτήσεις στον πρώην ΟΑΕΕ από ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοκινητιστές και εμπόρους που βρίσκονται σε αναμονή έως και τρία χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ, το 30% θα απορριφθεί, λόγω οφειλών των ασφαλισμένων.

Βέβαια, υπάρχουν και καρτέλες ασφαλισμένων με ένσημα που έχουν χαθεί ή βρίσκονται σε κούτες και συρτάρια, καθώς ο ασφαλιστικός τους βίος δεν είναι ηλεκτρονικά καταχωρισμένος.

-Στις 18.274 ανέρχονται οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), από δημοσίους υπαλλήλους. Η αναμονή για τη λήψη προσωρινής σύνταξης φτάνει τους 3-4 μήνες, ενώ η οριστική σύνταξη καταβάλλεται εντός 6 μηνών.

-Σε 7.074 διαμορφώνονται οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στο πρώην ΕΤΑΑ, με τον χρόνο απονομής σύνταξης σε αυτοαπασχολούμενους νομικούς, μηχανικούς και γιατρούς να περιορίζεται δραστικά.

Στο τ. ΤΣΑΥ, το 2019, εκδίδονταν 70 συντάξεις τον μήνα, ενώ τώρα εκδίδονται 700. Μέσα σε ενάμιση χρόνο εκκαθαρίστηκε πάνω από το 95% των 3.000 εκκρεμών συντάξεων για το διάστημα 2016-2020. Πλέον οι συντάξεις των υγειονομικών εκδίδονται κατά μέσο όρο σε 7 μήνες, ενώ το 2019 απαιτούνταν 2-3 χρόνια.

Στις αρχές του 2022 ο μέσος χρόνος έκδοσης δεν θα ξεπερνά τους 3 μήνες. Στο τ. ΤΑΝ, το 2019, οι εκκρεμείς συντάξεις ανέρχονταν σε 2.500, ενώ σήμερα δεν ξεπερνούν τις 700 (μείωση εκκρεμοτήτων 72%).

Οι ρυθμοί απονομής ανά μήνα έχουν πλέον διπλασιαστεί σε σχέση με το 2019, καθώς τότε εκδίδονταν 80-100 αποφάσεις τον μήνα, ενώ σήμερα ξεπερνούν τις 200. Στο τ. ΤΣΜΕΔΕ το ποσοστό εκκαθάρισης για το διάστημα 2016-2020 ξεπερνά το 80%.

Το επόμενο διάστημα, μάλιστα, αναμένεται να ενταθεί η προσπάθεια, καθώς υπάρχουν ακόμη πολλές εκκρεμότητες.

Οι ρυθμοί απονομής σε σχέση με το 2019 έχουν τριπλασιαστεί, με το στοκ των εκκρεμών συντάξεων να έχει μειωθεί στις 3.400. Ενώ το 2019 εκδίδονταν 98 συντάξεις τον μήνα, σήμερα ο μέσος όρος αποφάσεων είναι 250.

Ο μέσος χρόνος αναμονής για την έκδοση των συντάξεων το 2019 ήταν 2,5 έτη, ενώ σήμερα έχει πέσει στους 12 μήνες και στόχος είναι να φτάσει τους 6 μήνες στις αρχές του έτους και τους 3 μήνες μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

-Στις 1.988 υπολογίζονται οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης από το πρώην ΝΑΤ. Η αναμονή για τους ναυτικούς ξεπερνούσε σε κάποιες περιπτώσεις τα 2,5-3 χρόνια. Πλέον καταβάλλεται προσπάθεια να διεκπεραιωθούν οι παλαιές αιτήσεις και η αναμονή να περιοριστεί σε ένα έτος.

Μάλιστα, οι αρμόδιοι στον ΕΦΚΑ επισημαίνουν ότι τους πρώτους μήνες οι συντάξεις θα απονέμονται σε 8 μήνες από την υποβολή της αίτησης.

-Στις 1.813 φτάνουν οι αιτήσεις από τα ευγενή ταμεία που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (ταμεία τραπεζών, ΟΤΕ και ΔΕΗ), με την αναμονή να φτάνει κατά μέσο όρο τους 12 μήνες. Συνολικά στον e-ΕΦΚΑ και στο ΓΛΚ εκκρεμούν 122.299 αιτήσεις.

Σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται 3.074 ανελαστικές αιτήσεις, για τις οποίες εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις, αλλά και περιπτώσεις αιτήσεων για διεθνείς συντάξεις, που ανέρχονται σε 28.000-30.000.

Διαβάστε εδώ κι εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.