ΕΝΦΙΑ 2024: Τι φόρο θα πληρώσουν οι υπόχρεοι – Ποιους αφορούν οι εκπτώσεις «4 ταχυτήτων»

ακίνητα

Εντός του ερχόμενου Σαββατοκύριακου αναμένεται να αναρτηθούν τελικά τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, από τα οποία θα προκύψει ο νέος λογαριασμός του φόρου για σχεδόν 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων: Τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν οι υπόχρεοι θα είναι τα ίδια με πέρυσι, εφόσον δεν έχει διαφοροποιηθεί η περιουσιακή τους κατάσταση. Εντούτοις, ενεργοποιήθηκαν εκπτώσεις «τεσσάρων ταχυτήτων», οι οποίες αρχίζουν από 10% και φτάνουν μέχρι και την ολοκληρωτική απαλλαγή.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας ανέτρεψε το αρχικό χρονοδιάγραμμα της ΑΑΔΕ για την ανάρτηση των φετινών εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ καθώς για την έκδοσή τους απαιτείται η ψήφιση τροπολογίας που έχει κατατεθεί στη Βουλή, με την οποία παρέχεται και απαλλαγή από το φόρο ακινήτων και για το 2024 στους σεισμόπληκτους της Κρήτης. Η διάταξη θα είχε ψηφιστεί αν δεν είχε μεσολαβήσει η πρόταση δυσπιστίας.

Εκπτώσεις «τεσσάρων ταχυτήτων» για τους υπόχρεους του ΕΝΦΙΑ

Η πρώτη δόση του φόρου, πάντως, παρά αυτή τη μικρή καθυστέρηση στην ανάρτηση του λογαριασμού, θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Απριλίου, ενώ η αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ  θα γίνει σε 11 δόσεις.

Φέτος οι υπόχρεοι του φόρου θα έχουν επί της ουσίας εκπτώσεις «τεσσάρων ταχυτήτων». Κάποιοι θα δουν μια μείωση της τάξης του 10%, άλλοι θα κληθούν να εξοφλήσουν τον μισό φόρο, ενώ προβλέπεται και πλήρης απαλλαγή τόσο λόγω εισοδηματικών κριτηρίων, όσο και εξαιτίας φυσικών καταστροφών.

Έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ θα έχουν τα νοικοκυριά που πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:

Πλήρη φοροαπαλλαγή -με άλλα λόγια έκπτωση 100%, έχουν τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον:

Για ποιους «ψαλιδίζεται» 10% ο ΕΝΦΙΑ

Έκπτωση έως 10%, υιοθετείται για ασφαλισμένες κατοικίες και θα πρέπει:

Ποιες περιοχές απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ 

Σε περιοχές, οι οποίες από την 1η Ιουλίου 2023 και εφεξής, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας, προβλέπεται απαλλαγή από τον Ε.Ν.Φ.Ι.Α. του έτους εντός του οποίου επήλθε η καταστροφή, αλλά και για τα δύο (2) επόμενα έτη, ως εξής:

 

Exit mobile version