ΕΝΦΙΑ -E9: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις τροποποιητικές δηλώσεις – Τα SOS για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

ΕΝΦΙΑ

Μετά τις 6 μ.μ. αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myAADE) για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 –ΕΝΦΙΑ για το έτος 2022.

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων που επιθυμούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση για τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

Ακίνητα: Σε ποια μπορούν να γίνουν διορθώσεις

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να κάνουν διορθώσεις στις δηλώσεις του Ε9 για οικήματα τα οποία απέκτησαν το 2021  ή για σπίτια που είχαν δηλωθεί τα προηγούμενα έτη στο Ε9  αλλά τώρα εντόπισαν τα λάθη που έφεραν έξτρα επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ.

 Το νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ και οι αλλαγές στον οφειλόμενο φόρο

Μόλις η διαδικασία της τροποποιητικής δήλωσης Ε9 ολοκληρωθεί, μετά εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ εφόσον από τις αλλαγές προκύψει αύξηση του  οφειλόμενου φόρου ή μείωση φόρου έως και 300 ευρώ.

Στις περιπτώσεις που από τις αλλαγές προκύψει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα λάβει ένα μήνυμα μέσω taxisnet  το οποίο θα λέει ότι θα πρέπει να προσκομίσει μια σειρά από  δικαιολογητικά προς την Εφορία προκειμένου  να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.

ΕΝΦΙΑ: Σε ποιες περιπτώσεις πενταπλασιάζεται ο φόρος

Πενταπλασιάζεται ο ΕΝΦΙΑ για μια συγκεκριμένη κατηγορία ιδιοκτητών ακινήτων εάν είχε λάθη ή παραλείψεις στο Ε9. Όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για τον ΕΝΦΙΑ, εάν μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, τότε ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται.

Για να διαγραφεί η άδικη επιπλέον χρέωση στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ ο φορολογούμενος θα πρέπει να υποβάλει τροποποιητική -διορθωτική δήλωση Ε9 στην οποία θα πρέπει να δηλώσει εν νέου το αγροτεμάχιο και να συμπληρώσει ορθά την κατηγορία του κτίσματος που βρίσκεται εντός του αγροτεμαχίου συμπληρώνοντας κατά περίπτωση είτε τη στήλη 17α είτε τη στήλη 17β είτε τη στήλη 17 γ.

 Αγροτεμάχια: Πότε ο ο φόρος δεν πενταπλασιάζεται 

Ωστόσο δεν πενταπλασιάζεται ο φόρος, εάν το κτίσμα δεν είναι κατοικία αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη.

 

Πηγή enikonomia.gr

 

Exit mobile version