ΕΝΦΙΑ: Ποιοι πρέπει να εξοφλήσουν τον φόρο ακινήτων μέχρι αύριο και γιατί

ΕΝΦΙΑ

Mέχρι, αύριο, Παρασκευή, 19 Απριλίου θα πρέπει μια συγκεκριμένη κατηγορία ιδιοκτητών ακινήτων να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ. Η προθεσμία αυτή αφορά εκείνους που θέλουν να εισπράξουν στο ακέραιο από την ΑΑΔΕ την επιστροφή φόρου που δικαιούνται, πριν «τρέξει» η Αρχή τον επόμενο μαζικό συμψηφισμό.

Συνεπώς οι δικαιούχοι μπορούν να  πάρουν άμεσα τα χρήματα της επιστροφής τους,

με την προϋπόθεση ότι  θα εξοφλήσουν τον φετινό φόρο ακινήτων ως εξής:

Υπενθυμίζεται πως η φορολογική αρχή  είχε “παγώσει” για περίπου 10 ημέρες τη διαδικασία αναφορικά με τους συμψηφισμούς επιστροφών φόρου με οφειλές προς το Δημόσιο, προκειμένου να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ οι ενδιαφερόμενοι και να μπορέσουν  να εισπράξουν ολόκληρη την όποια εκκρεμή επιστροφή φόρου. Σημειώνεται πως ο ΕΝΦΙΑ του φορολογικού έτους 2023 θα πρέπει να εξοφληθεί είτε εφάπαξ  χωρίς έκπτωση μέχρι τις 30 Απριλίου είτε σε 11 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί τέλος του μήνα και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025.  Διευκρινίζεται πως  κάθε μηνιαία δόση δεν  θα πρέπει να είναι μικρότερη των 10 ευρώ. Πάντως οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ και με άλλο τρόπο δηλαδή να εντάξουν την οφειλή τους  στην πάγια ρύθμιση σε έως και 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις.

 

Tι άλλο πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Μάλιστα οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν:

-Ο Λογαριασμός μου (Οφειλές, Πληρωμές, Επιστροφές) > Οφειλές εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή, ή της νέας εφαρμογής της ΑΑΔΕ για κινητές συσκευές myAADEapp, στην επιλογή:

-Ο Λογαριασμός μου (Οφειλές, Πληρωμές, Επιστροφές) > Οφειλές, Πληρωμές > Πληρωμή μη ρυθμισμένων οφειλών > Επόμενο > Επιλογή Τρόπου Πληρωμής (Μέσω IRIS ή Με κάρτα) > Συγκεντρωτική εικόνα ατομικών ανοικτών εκτός ρύθμισης.

 

Οι τροποποιητικές δηλώσεις

Υπενθυμίζεται πως  οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση του ΕΝΦΙΑ σε εφαρμογή της  ΑΑΔΕ προκειμένου να διορθώσουν στο Ε9 τα λάθη ή τις παραλείψεις  που έχουν σε θέματα ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας, σε ποσοστά συνιδιοκτησίας ή ακόμα και στον όροφο του ακινήτου. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της  υποβολής  τροποποιητικής δήλωσης  μετά θα γίνει νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ  και  θα ξεφουσκώσει  έτσι το αρχικό εκκαθαριστικό.

 

 

Exit mobile version